Deel je met je partner een auto? Dan is de kans groot dat jullie de auto op naam hebben gezet van degene die de meeste schadevrije jaren heeft opgebouwd. Het levert namelijk een lagere verzekeringspremie op. Het nadeel is wel dat bij een scheiding of bij overlijden de andere partner niets heeft opgebouwd. Er is een nieuwe regeling waarbij je die schadevrije jaren over kunt dragen aan de ander.

Lagere premie bij schadevrije jaren

De schadevrije jaren-regeling houdt in dat je verzekeringspremie lager wordt naarmate je meer jaren zonder schade opbouwt. Dat kan om flinke bedragen gaan! Tot nu toe kon je schadevrije jaren alleen op naam van de polishouder opbouwen terwijl in de praktijk beide partners van de auto gebruikmaken. Overleed de polishouder, dan moest de achterblijvende partner op ‘nul’ beginnen met een hoge verzekeringspremie tot gevolg. Ook bij een scheiding kreeg een van de partners te maken met veel hogere kosten.

Mogelijkheden per 1 januari 2022

  • Scheiding

Bij sommige verzekeraars kon je bij een scheiding de schadevrije jaren al verdelen over beide partners. Nu is dat per 1 januari 2022 bij alle verzekeraars in Nederland mogelijk. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt de verdeelsleutel en moet een zogenoemde afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar.

Tip: leg de afspraken vast en zorg dat het een onderdeel is van de andere financiële afspraken die je met je ex-partner maakt.

  • Overlijden

Na overlijden van de polishouder worden voortaan de schadevrije jaren, die de overledene heeft opgebouwd, overgedragen aan de achterblijvende partner. De achterblijvende partner dient daarvoor een verzoek in bij de autoverzekeraar. Je moet wel op hetzelfde adres geregistreerd staan en (uiteraard) een rijbewijs hebben.

  • Leaseauto of opbouw in het buitenland?

Ook met ingang van 2022 kun je schadevrije jaren van een leaseauto overnemen. Met een leaseverklaring kun je deze bij de verzekeraar vast laten leggen.

Heb je schadevrije jaren uit het buitenland opgebouwd, dan kun je bij de Europese verzekeraar een verklaring opvragen die je in kan dienen bij de eigen (Nederlandse) verzekeraar om die jaren vast te laten leggen.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Schadevrije jaren staan geregistreerd via de centrale registratie van Roy-data. Daar kun je ze opvragen, maar je kunt het ook terugvinden op de verzekeringspolis.

Heb je vragen over je autoverzekering? Vraag de Veldsink adviseur bij jou in de buurt om advies. Ook dan zijn we er voor jou.