Geef je je werknemers een onbelaste, vaste vergoeding voor reiskosten? Terwijl ze in de praktijk momenteel vooral thuiswerken? Dat is nog tot 1 juli 2021 toegestaan.

Veel werkgevers betalen hun werknemers een netto (maandelijkse) vergoeding voor vaste reiskosten. Ook wanneer die werknemers vooral thuiswerken, wat sinds corona de norm is bij veel bedrijven. In 2020 werd dat door de Belastingdienst toegestaan. Later werd deze coronamaatregel verlengd tot 1 april en nu is er opnieuw een verlenging aangekondigd, tot 1 juli 2021.

Niet voor nieuwe werknemers

Voorwaarde voor het geven van de onbelaste vergoeding is dat werknemers die onbelaste vaste reiskostenvergoeding die ook al vóór 13 maart 2020 kregen; dus voor de eerste lockdown. Voor werknemers die later in dienst kwamen, geldt de maatregel dus niet.

Vergoeding thuiswerkkosten

Sommige werkgevers gebruiken de reiskostenvergoeding als een soort vergoeding voor thuiswerkkosten. Een andere manier om die kosten te compenseren is via de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Met deze regeling kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven. Ook deze regeling is voor 2021 verruimd. De vrije ruimte over de totale loonsom tot en met € 400.000 is in 2020 en 2021 verhoogd van 1,7% naar 3%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 blijft de vrije ruimte in 2020 1,2% en in 2021 1,18%.

Die vrije ruimte geeft je als ondernemer de mogelijkheid om voor je medewerkers iets extra’s te doen, bijvoorbeeld door het schenken van een cadeaubon, bloemetje of andere leuke attentie. Ook een maandelijkse financiële vergoeding ter compensatie van o.a. koffiekosten,  stookkosten en toiletpapier is een mogelijkheid.

Onze oplossingen helpen je vooruit

Behoefte om over een van deze onderwerpen (thuiswerkkosten, werkkostenregeling, vrije ruimte, onbelaste reiskostenvergoeding) eens verder sparren? Neem dan gerust eens contact op met een van onze zakelijk adviseurs in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.