In Nederland krijgen steeds meer huiseigenaren te maken met funderingsproblemen, voornamelijk als gevolg van bodemdaling, droogte en stijgende grondwaterstanden. In Rotterdam en Gouda zijn huizen soms al tientallen centimeters verzakt. En in Appingedam en Delfzijl kampen er huizen met ernstige verzakkingen als gevolg van gaswinning en aardbevingen. Wat betekent dat voor jou als huiseigenaar?

Funderingsproblemen doen zich vooral voor in gebieden met slappe grond, zoals veen- en kleigronden, waar veel woningen en infrastructuur op houten palen zijn gefundeerd. Zo’n 750.000 gebouwen in Nederland hebben een basis die is gemaakt van houten funderingspalen. Het gaat dan vaak om huizen gebouwd vóór 1970. Door veranderingen in het klimaat en de afwatering komen deze palen droog te staan, waardoor ze kunnen gaan rotten en hun draagkracht verliezen.

Funderingsproblemen kunnen allerlei schade aan je huis veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld scheuren in muren en vloeren krijgen, je vloeren kunnen verzakken en deuren en ramen kunnen gaan klemmen. Ook ontstaan er mogelijk vochtproblemen in je kelder of kruipruimte. In ernstige gevallen komen er scheuren in de fundering zelf en kan je huis zelfs instabiel worden, wat een risico op instorting betekent.

Schade aan je woning

Als huiseigenaar weet je vaak niet welke fundering onder je woning ligt en of er mogelijk risico op funderingsschade bestaat. Dit wordt vaak pas duidelijk als er scheuren in de gevel verschijnen of verzakkingen optreden. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente kun je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen welke fundering je woning heeft. Daarnaast kun je informatie krijgen over grondwaterstanden, wat met name van belang is als je huis een houten paalfundering heeft.

Financiële gevolgen door funderingsproblemen

Het herstellen van je fundering kan je flink wat geld kosten: circa 1.000 euro per vierkante meter oppervlakte begane grond. Maar funderingsproblemen hebben nog meer financiële gevolgen. Zo kan het zijn dat je huis minder waard wordt en moeilijker te verkopen is. Als je een hypotheek wilt afsluiten, kan dit lastig zijn, en verzekeringen tegen funderingsschade zijn vaak duur. De overheid en gemeenten bieden soms wel subsidies of leningen aan om je te helpen, maar ook dan kost het je nog steeds geld.

Gelukkig nemen steeds meer lokale overheden initiatieven om te helpen bij funderingsproblemen. Ze organiseren informatiebijeenkomsten voor huiseigenaren en werken samen met wijknetwerken om problemen snel te signaleren en op te lossen. In diverse Rotterdamse wijken helpt de gemeente bijvoorbeeld mee om de fundering van huizen te vernieuwen en te versterken

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke funderingsproblemen in jouw wijk. De Funderingsviewer indicatieve aandachtsgebieden geeft inzicht in de gebieden waar vermoedelijk sprake is van een risico. Als je in een van deze gebieden woont, is het raadzaam om extra alert te zijn op mogelijke problemen met de fundering.

Houd ook financieel rekening met toekomstig onderhoud of vervanging. Zorg ervoor dat je een spaarpotje hebt om onverwachte kosten op te kunnen vangen. Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw situatie, bijvoorbeeld over mogelijke verzekeringen of financieel advies? Neem dan contact op met een adviseur van Veldsink bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.