Sinds juli 2022 zijn rookmelders in huis wettelijk verplicht, maar dat geldt niet voor koolmonoxidemelders. Slechts 25% van de huishoudens in Nederland heeft een koolmonoxidemelder in huis en 72% weet niet waar je het apparaatje moet plaatsen. Toch is het verstandig om ze in huis te halen. Koolmonoxide (CO) ruik je niet maar het inademen ervan kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het CO-gas is een ware sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen komen in het ziekenhuis terecht.

Koolmonoxide is een gas dat ontstaat als je gas of hout verbrandt. Dit gebeurt in cv-ketels, gaskachels, geisers, gasfornuizen en haarden. Vanaf 1 april 2023 gelden er nieuwe eisen voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen deze uitvoeren. Het doel hiervan is om ongelukken met koolmonoxide zoals in onderstaande voorbeelden te voorkomen:

  • Bij een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel, zoals een kachel, een geiser, cv of combiketel. Het risico wordt nog groter als het toestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat, zoals een boot, caravan of kleine doucheruimte.
  • In geval van niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen.
  • Bij verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders.
  • In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte.

Een (mogelijke) vergiftiging voorkomen

Koolmonoxide ruik en proef je niet en wordt snel in het lichaam opgenomen. Daardoor is een koolmonoxidevergiftiging zeer gevaarlijk, zeker omdat de symptomen op griepverschijnselen lijken. Als je onverklaarbare symptomen krijgt zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, misselijkheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen, kan dat duiden op koolmonoxidevergiftiging. Als je veel koolmonoxide inademt, kun je bewusteloos raken of zelfs overlijden. Toch zijn er wel diverse signalen die kunnen wijzen op een toename van koolmonoxide. Bijvoorbeeld als gasvlammen oranje of gelig branden in plaats van blauw. Of ramen die beslaan.

Hoe beperk je het risico op een koolmonoxidevergiftiging

  • Ventileer je huis goed. Zet ramen en ventilatieroosters open voor voldoende frisse lucht.
  • Laat je verwarmingstoestel ieder jaar controleren door een gecertificeerd bedrijf. Dit geldt ook voor moderne of nieuwe toestellen.
  • Hang koolmonoxidemelders op (en vervang deze tijdig).
  • Overweeg om je cv-ketel te vervangen als deze 15 jaar of ouder is. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar ook vanwege de besparing op de energiekosten.

Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

In een ruimte met een mogelijke CO-bron (verbrandingstoestel zoals een cv-ketel) plaats je er een aan het plafond, op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron, centraal in de ruimte en op minimaal 30 centimeter van omliggende muren. Let op: niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.

In overige ruimtes hang je ze op ademhoogte. Afhankelijk van de activiteiten in de ruimte, komt de ademhoogte meestal overeen met de zit- of loophoogte. Behalve natuurlijk bij slaapkamers. Let op: ook hier plaats je ze nooit naast luchtinlaten, luchtuitlaten of achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Ook dan zijn we er voor jou 

Wij helpen je graag met tips om veiligheidsrisico’s zoals deze in huis te vermijden. Loop eens binnen bij één van onze kantoren. Ook voor risicopreventie staan onze adviseurs voor je klaar!