In het buitenland rijden ze al volop en ook in Nederland worden ze steeds populairder: de elektrische steps. Ze zijn handig en compact tijdens bijvoorbeeld een vakantie. Kinderen vinden ze vaak helemaal geweldig. Misschien heb je er zelf ook een of wil je er een aanschaffen. Waar moet je dan op letten? Wat zijn bijvoorbeeld de regels in Nederland rondom e-steps? En moet je een e-step ook verzekeren?

Goedgekeurde steps

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er in Nederland maar een klein aantal elektrische steps is goedgekeurd voor verkeersdeelname. Zij vallen in de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Op de website van het RDW kun je nagaan welke modellen e-steps goedgekeurd zijn door het RDW. Als een e-step hier niet tussen staat, is deze dus niet goedgekeurd. Dat geldt in Nederland voor de meeste modellen elektrische steps.

Ook handig om te weten als je een goedgekeurde e-step wilt aanschaffen:

  • De e-step heeft een stuur. Klinkt vanzelfsprekend, maar een hoverboard of ander (klein) elektronisch voertuig wordt dus niet als e-step gerekend.
  • De e-step moet een verzekeringsplaatje (of sticker) en een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben.
  • De maximumsnelheid is 25 km/u.
  • Verlichting is verplicht ’s nachts en bij slecht zicht. Dit mag ook met losse lampjes.
  • De e-step moet altijd rode en witte/gele reflectoren hebben.

Een goedgekeurde e-step mag je gebruiken als je 16 jaar of ouder bent. Je hebt hiervoor geen rijbewijs nodig, je hoeft geen kenteken aan te vragen en hoeft geen helm op. Wel moet je op het (brom)fietspad rijden of anders op de weg. Je mag in elk geval nooit op de stoep rijden. En natuurlijk geldt ook hier dat je geen elektronisch apparaat (zoals een smartphone) mag vasthouden, en dat je niet onder invloed bent van drugs, alcohol of sommige medicijnen.

Niet goedgekeurde e-steps

Een e-step die niet is goedgekeurd door de RDW, mag de openbare weg niet op. Je mag hem alleen gebruiken op een eigen terrein dat daadwerkelijk fysiek is afgesloten voor het overige verkeer. Dat is dus bijvoorbeeld een privéterrein dat volledig is omsloten met een hek. Buiten het eigen afgesloten terrein, dus ook op de stoep voor je huis, mag je je e-step niet gebruiken.

Rijd je toch op de openbare weg met je niet-goedgekeurde e-step, dan ben je, naast strafbaar, ook niet verzekerd. Je kunt je niet-goedgekeurde e-step namelijk niet verzekeren met een WA- of aansprakelijkheidsverzekering. Breng je als bestuurder schade toe aan een ander, dan is dat niet verzekerd. Dat kan in de praktijk flink wat kosten met zich meebrengen.

Bij diefstal kan deze e-step wel vallen onder je inboedelverzekering. Hiervoor geldt dan wel dat de e-step goed beveiligd en in een afgesloten ruimte moet zijn opgeborgen.

Verzeker je elektrische step

Heb je een e-step die wel goedgekeurd is, dan is het verplicht deze te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). De e-step valt namelijk in de categorie ‘bijzondere bromfiets’ en hiervoor is in Nederland een verzekering verplicht.

Heb je vragen over het verzekeren van een e-step? Neem dan gerust contact op met de Veldsink adviseur bij jou in de buurt. Ook dan zijn wij er voor jou.