Het winterseizoen is begonnen. Zakt de temperatuur onder nul, dan brengt dat ook een aantal risico’s met zich mee waar je rekening mee moet houden. Wij geven een aantal concrete tips voor als je bijvoorbeeld met de auto op pad gaat, of op wintersport.
Algemene tips voor als je op pad gaat in de winter
Niets is vervelender als je ’s morgens opstaat en ziet dat er een laag ijs of sneeuw van je auto gehaald moet worden, nog vervelender wordt het als de auto niet start. Een paar eenvoudige tips kunnen veel ergernis voorkomen.
Voorzorgsmaatregelen
- Laat een wintercheck voor de auto uitvoeren. De wintergevoelige onderdelen zoals banden, accu en vloeistoffen worden tijdens deze wintercheck nagekeken. Als je geen winterbanden hebt, dan moet de profieldiepte minimaal 2 mm zijn. Zeker in de winterperiode is het belangrijk de bandenspanning op orde te hebben om de remweg zo kort mogelijk te houden.
- Brandstof kan bevriezen, zeker diesel kan gaan vlokken waardoor de auto niet meer rijdt. Het is goed om te weten dat je in de wintermaanden winterdiesel tankt aan de pomp. Nederland kent een winterdiesel die tot -15 graden Celsius gaat, in het najaar is dat vaak maar tot -5 graden Celsius. Dat kan te weinig zijn voor jouw bestemming. Ga je op reis, tank dan altijd voor de zekerheid nog wat bij op de (koudere) eindbestemming waar de standaarden hoger liggen (Duitsland bijv. -20) om dit probleem te voorkomen.
- Bewaar de slotontdooier niet in de auto.
- Een ouderwetse maar nuttige tip… smeer vaseline op de deurrubbers om bevriezing te voorkomen. Een spray of een rubberstick zijn hier ook voor te krijgen
- Controleer regelmatig of alle verlichting nog naar behoren werkt zodat andere weggebruikers je ook goed kunnen zien.
Het is winters weer en je wilt vertrekken
- Autoruiten krabben met draaiende motor? Laat de deur dan op een kiertje staan en houd je huissleutels op zak. Als de auto dan in het automatische slot valt kun je in ieder geval naar binnen om de reservesleutel te halen. Laat je auto ook niet onbeheerd stationair draaien. Het zal niet de eerste keer zijn dat een auto op deze manier gestolen wordt.
- Zorg voor goed zicht voordat je gaat rijden. Maak alle ruiten altijd volledig ijs- en sneeuwvrij. Vergeet ook niet om het dak, de motorkap en de spiegels daarin mee te nemen. Grote hoeveelheden sneeuw gaan tijdens het rijden schuiven en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Laat ook de airco aanstaan om beslagen ruiten te voorkomen.
- Het klinkt tegenstrijdig bij kou, maar trek je winterjas uit. Met een dikke jas aan heb je minder bewegingsruimte en sluit de gordel niet goed aan. Kinderen in een kinderzitje hebben veel speling tussen jas en gordel en kunnen bij hard remmen zo uit het stoeltje slingeren. Trek de dikke jassen dus uit als je gaat rijden en zet de verwarming aan.
Pas je rijgedrag en snelheid aan. Trek, zeker bij gladheid, rustig op en verminder in bochten vaart door op tijd het gas los te laten in plaats van te remmen. Door voldoende afstand te houden en bijvoorbeeld niet op het allerlaatste moment in te voegen voorkom je gevaarlijke situaties. Laat je niet afleiden en focus op het veilig rijden. Moet je toch snel remmen trap dan je rem én koppeling tegelijk in. De ABS komt dan in actie waardoor je de wielen blijven draaien en je nog wel kunt blijven sturen.
Ga je op wintersport?
Naast bovenstaande algemene tips is er op wintersport sprake van extremere temperaturen, dus op de weg is het belangrijk om naast winterbanden ook sneeuwkettingen te gebruiken. Vaak is dit ook een vereiste.
De kwaliteit waar winterbanden aan moeten voldoen en onder welke omstandigheden, kunnen nogal verschillen per land. Zo schrijft Duitsland bijvoorbeeld voor dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden met een minimaal profiel van 4 mm. Voor de aanhanger of caravan is het niet verplicht. Terwijl sneeuwkettingen in Italië verplicht zijn als er zomerbanden onder de auto liggen en als het op verkeersborden staat aangegeven.
De boetes bij het niet navolgen van deze wetgeving kunnen hoog oplopen. In Oostenrijk kan de boete oplopen tot maar liefst 5000 euro. Wil je weten welke voorwaarden er gelden voor winterbanden en sneeuwkettingen voor de landen waar je doorheen rijdt tot aan je eindbestemming? Bekijk dan het volledige overzicht.
Hier nog een aantal tips voor op wintersport
- Sluit een pechdekking af op je reisverzekering. Zo ben je verzekerd van bijvoorbeeld voldoende dagen vervangend vervoer, mocht je stil komen te staan op weg naar de vakantiebestemming. Heb je al een pechhulpdekking voor onderweg? Check dan waar je recht op hebt en/of bijverzekeren noodzakelijk is.
- Rijd je in een lease auto, check dan ook de pechhulpvoorwaarden in het buitenland bij de leasemaatschappij.
- Neem een (zomer)reservewiel mee. Daarmee kun je naar de dichtstbijzijnde garage rijden om er een goede winterband onder te leggen die in veel landen verplicht is.
- Sneeuwkettingen? Leg deze bovenop de bagage en niet (standaard) bij het reservewiel. Neem ook een kartonnen doos mee, waar je met je knieën op kunt zitten tijdens het omleggen. Er is verschil in kwaliteit van sneeuwkettingen, laat je goed adviseren.
- Het is niet te hopen, maar mocht je onderweg vast komen te zitten in een sneeuwstorm of een verkeersopstopping zorg dan voor voldoende water, dekens, wat te eten maar ook voor voldoende brandstof in de tank.
- Zet de beste winterbanden op de aangedreven wielen. Voor de meeste auto’s zijn dat de voorwielen, waar je ook de (twee) sneeuwkettingen omheen moet leggen.
- Gebruik je een skibox? Vergeet dan niet om deze er meteen af te halen als je terug bent in Nederland. Door de weerstand op het dak kost dit extra benzine.
Reisverzekering met wintersportdekking
Naast de voorbereidingen voor je auto is het ook belangrijk dat je voor jezelf zorgt tijdens een wintersportvakantie. Ga daarom goed getraind en met een fit en vertrouwd gevoel op wintersportvakantie. Een uitbreiding op je reisverzekering met wintersportdekking of extra medische kosten is hierbij geen overbodige luxe. Voor een volledig advies over een passende reisverzekering kun je altijd contact opnemen met jouw adviseur in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.