Heb je werkmaterieel dat harder kan rijden dan 25 km/u? Weet dan dat na 1 januari 2022 deze voertuigen alleen nog op de openbare weg mogen als ze bij de RDW geregistreerd zijn en een kenteken hebben. Denk bij werkmaterieel aan trekkers, getrokken (land)bouwmaterieel en MMBS voertuigen. Ook mobiele machines hebben een kentekenverplichting.

Als jij jouw materieel nog niet geregistreerd hebt, doe het dan zo snel mogelijk. Hiermee voorkom je niet alleen onnodige kosten en/of boetes in 2022, maar ook dat je aan het begin van het jaar stil komt te staan omdat je kenteken nog niet binnen is! Een valse start aan het begin van een nieuw jaar wil je natuurlijk niet.

Kosten registratie hoger

Tot 31 december van dit jaar kan je jouw werkmaterieel nog online bij de RDW registreren voor 18 euro per voertuig en ca 12 euro per kenteken. Vanaf 1 januari 2022 is dit niet meer zo eenvoudig. Om je voertuig te kunnen registreren en een kenteken te ontvangen, zul je eerst een keuring moeten laten doen op een keuringsstation. Die keuring kost minimaal 140 euro en bij de meeste voertuigen zelfs meer.

Deze hoge keuringskosten kunnen voor sommige bedrijven een flinke financiële strop betekenen. Maar dat niet alleen. Het kan ook in de financiële papieren lopen als de voertuigen de openbare weg niet meer op mogen. Als het werk daardoor stil komt te liggen, heeft dat direct gevolgen voor je bedrijf. Besluit je toch met zo’n voertuig, zoals graaf-, veeg- en landbouwmachines, de openbare weg op te gaan, dan riskeer je een boete. Bovendien zijn de voertuigen mogelijk niet verzekerd.

Geen reden om niet te registreren

Soms denk je dat je niet op de openbare weg komt met je voertuig, maar dit is bedrieglijk. De definitie van de openbare weg is bijvoorbeeld ook een afgesloten ‘eigen terrein’  waar in principe ook ander verkeer kán komen. Ook als je ‘slechts’ oversteekt van het ene stuk land naar het ander, kom je op de openbare weg, ook al duurt dat slechts een minuutje.

Uitgezonderd van de kentekenplicht zijn (land)bouwvoertuigen die 6 km/u of minder rijden en aanhangwagens die getrokken niet harder gaan dan 25 km/u. Check per voertuig op www.rdw.nl/registreren om er zeker van te zijn of je jouw voertuig wel of niet moet registreren.

Geregistreerd en verzekerd

Heb je het kentekenbewijs eenmaal ontvangen, geef dit dan aan ons door, samen met de meldcode die je erbij krijgt. Heeft jouw voertuig al een WAM-verzekering bij ons, dan zorgen wij ervoor dat je voertuig ook als ‘verzekerd’ geregistreerd staat in het kentekenregister.

Heb je nog vragen over de kentekenplicht of het verzekeren van je werkmaterieel? Neem dan gerust contact op met je zakelijk adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.