Als je uit elkaar gaat, is dat heel vervelend. Naast dat er emoties spelen moet je ook nadenken over de praktische gevolgen van een scheiding. Neem nou je verzekeringen. In de tijd dat jullie samen waren, hebben jullie waarschijnlijk diverse gezamenlijke verzekeringen afgesloten. Na een scheiding moet je deze allemaal opnieuw bekijken en laten aanpassen naar de nieuwe situatie. Wij hebben de belangrijkste basisverzekeringen voor je op een rijtje gezet die van belang zijn als je uit elkaar gaat.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering geldt vaak voor het hele gezin. Na een scheiding heeft ieder zijn eigen aansprakelijkheidsverzekering nodig. Hebben jullie kinderen? Dan moeten zij op de verzekering van één van de ouders worden meeverzekerd. Vaak is dat de ouder bij wie de kinderen het meest verblijven.

Inboedelverzekering

Bij een scheiding ga je de spullen meestal verdelen. Blijft één van jullie in het huis wonen? Dan kan die persoon de inboedel­verzekering aanhouden. Wel kan de premie wijzigen, omdat er minder spullen overblijven of omdat de gezins­samenstelling verandert. Het is dus handig om opnieuw een berekening te laten maken.

Opstalverzekering

Hebben jullie een koophuis? Dan is er vast en zeker een opstalverzekering afgesloten. Hiermee verzeker je je woning, tuin en de vaste onderdelen in je woning. Blijf je na de scheiding in het koophuis wonen? Dan hoef je de opstal­verzekering alleen maar op jouw naam te zetten. Ook hier kan de premie wijzigen als de gezins­samenstelling verandert.

Autoverzekering

Hebben jullie een gezamenlijke auto? De schadevrije jaren staan op naam van de partner op wiens naam de auto staat. Sinds 1 januari 2022 kun je bij alle verzekeraars in Nederland schadevrije jaren overdragen aan je ex-partner. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt de verdeelsleutel en moet een zogenoemde afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. Laat dit goed vastleggen bij de scheidingsafspraken. Gaat de ex-partner een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan heeft dat een gunstige invloed op de hoogte van de premie.

Reisverzekering

Na de scheiding gaan jullie waarschijnlijk niet meer samen op vakantie. Je regelt dan beiden je eigen verzekering. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering waarmee je voor alle reizen (ook weekendjes weg) bent verzekerd. Heb je na de scheiding voorlopig geen plannen om op reis te gaan? Wacht dan even met afsluiten: dat scheelt in de kosten. Als je weer op reis gaat, kun je alsnog een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten.

Overlijdensrisicoverzekering (orv)

Als jullie uit elkaar gaan, denk je vast aan het opzeggen van je verzekeringen. Maar wat als je ex-partner overlijdt? Dan stoppen de eventuele alimentatiebetalingen met alle financiële gevolgen van dien. Een orv zorgt voor een extra bedrag om je lasten op te vangen, ook als je geen recht heb op een nabestaandenpensioen.

Rechtsbijstandverzekering

De gezamenlijke rechtsbijstandverzekering dekt bij een scheiding in sommige gevallen de kosten van een mediator. Na de scheiding kunnen ex-partners ieder een eigen verzekering afsluiten. Kinderen verzeker je mee op de verzekering van één van de ouders. Vaak is dat de ouder bij wie het kind het meest verblijft.

Zorgverzekering

Ook je zorgpolis moet je splitsen of opnieuw afsluiten. Zodra je de scheiding in gang zet, is het verstandig om dit door te geven bij je zorgverzekeraar. Krijg je nu bijvoorbeeld korting via de werkgever van je ex-partner? Dan vervalt deze korting. Wordt de premie nu afgeschreven van één rekening? Dan moet je dit aanpassen naar je eigen bankrekeningnummer. Kijk daarnaast welke aanvullende verzekeringen jij wilt afsluiten. Ook kinderen onder de 18 jaar moet je over laten zetten naar de zorgpolis van jou of je ex-partner. Na een scheiding is het gebruikelijk dat kinderen worden opgenomen in de zorgpolis van de verzorgende ouder, zodat eventuele zorgkosten door hem of haar betaald kunnen worden. Spreken jullie gelijke zorg af, dan is de zorgverzekering met de meest uitgebreide dekking voor hen de beste keuze.

Goed scheiden? Laat je begeleiden.

Uit elkaar gaan is een heftige gebeurtenis. Ook op financieel gebied komt er veel op je af. Naast de aanpassingen op verzekeringen kan de scheiding ook gevolgen hebben voor je pensioenrechten, je belastingaangifte en je hypotheek. Om ervoor te zorgen dat de scheiding goed verloopt, is het verstandig om hulp in te schakelen van je financieel adviseur die je objectief kan bijstaan in deze emotionele situatie. Loop gerust even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt voor persoonlijk advies. Ook dan zijn we er voor jou.

Meer weten? Neem contact met ons op!