Je hoort er de laatste tijd steeds meer over: de fysieke en mentale risico’s die medewerkers lopen door het werk wat ze doen. Je zult maar meemaken dat je om die reden langdurig uit de running bent. Weet jíj wat jouw werkgever heeft geregeld om te voorkomen dat je in die situatie geen salaris meer hebt?
Op het moment dat je start met een nieuwe baan, is het heel verleidelijk om te kijken naar het brutosalaris in combinatie met de inhoud van je nieuwe functie. Staan de werktijden, verlofdagen, eventuele bonusuitkeringen en de woon-werk-afstand je óók aan? Dan staat niets je nieuwe carrière nog in de weg! Maar mocht je – om wat voor reden dan ook – langdurig uitvallen, dan is het wél prettig als je toch inkomen behoudt. Op dat moment gelden deze regels en voorzieningen:
Eerste twee jaar ziek
Heb je een vast contract en word je langdurig ziek, dan zijn werkgevers verplicht om jou de eerste twee jaren van je ziekte door te betalen. Het uitkeringspercentage is afhankelijk van wat hierover is vastgelegd in de cao waar je werkgever onder valt. Is er geen cao, dan zijn er misschien specifieke afspraken met jou gemaakt. Een werkgever betaalt in zowel het eerste jaar als het tweede jaar minstens 70% van het loon door.
Ziek na twee jaar
Ben je langer dan twee jaar ziek en kun je hierdoor niet of slechts gedeeltelijk werken? Je hebt dan vanuit de WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) mogelijk recht op een uitkering. Binnen de WIA zijn er twee soorten uitkeringen:
- de WGA-uitkering als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent
- de IVA-uitkering als je geheel arbeidsongeschikt bent.
De uitkeringen vervangen deels je oude salaris, maar zijn wel lager dan je oorspronkelijke salaris. Je kunt er dus flink op achteruitgaan. In dat geval is het heel prettig als je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Je krijgt dan een aanvulling op je uitkering. Er zijn verschillende opties mogelijk:
WGA-hiaatverzekering
Ben je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt en krijg je een WGA-uitkering? Dan krijg je met een WGA-hiaatverzekering een aanvulling op je uitkering tot je weer aan het werk kunt. Zonder de WGA-hiaatverzekering kan je inkomen terugvallen tot wel 30% van het inkomen dat je verdiende voordat je ziek werd. Met de WGA-hiaatverzekering ben je verzekerd tot 70% van je jaarloon.
Vaste WIA-aanvulling
Dit is een collectieve WIA-verzekering die werkgevers voor hun medewerkers kunnen afsluiten en die uitkeert aan werknemers die 35% of meer arbeidsongeschikt zijn en een WIA-uitkering ontvangen. Je krijgt dan een vast bedrag per maand bovenop je WIA-uitkering.
WIA-bodemverzekering
Deze verzekering is bedoeld voor mensen die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Want werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, vallen niet onder de WIA en krijgen daardoor geen uitkering. Je werkgever zoekt in deze situatie samen met jou naar een andere functie. Met die nieuwe functie verdien je mogelijk minder. De WIA-bodemverzekering vergoedt dan het verschil tussen je oude en nieuwe loon voor een aantal jaar.
WIA-excedentverzekering
De WIA-excedentverzekering ten slotte vult de wettelijke uitkering aan bij zowel de WGA- als de IVA-uitkering. De verzekering biedt hierdoor de mogelijkheid om zieke werknemers met een salaris hoger dan € 59.706,- te beschermen voor een terugval in inkomen bij arbeidsongeschiktheid.
Bekijk je loonstrookje eens goed
Overweeg je een WGA-hiaatverzekering of WIA-aanvullingsverzekering af te sluiten? Overleg dan eerst eens met jouw werkgever. Het kan zijn dat er al een collectieve regeling is waardoor je minder of geen premie betaalt. Heb je je loonstrookje al eens goed bekeken? Hierop zie je precies welke verzekeringen via je werkgever lopen. Misschien is er al meer geregeld dan je denkt…
Ook dan zijn we er voor jou
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het zélf afsluiten van een of meer aanvullende verzekeringen bij langdurige arbeidsongeschiktheid? Loop dan eens bij ons binnen. Onze adviseurs kunnen je hier uitstekend over informeren. En misschien is het maken van een Veldsink Financiële Foto ook wel iets voor jou? Hoe dan ook: wij zijn er voor jou.