Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) schat dat er vorig jaar zo’n 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer werden van cybercrime. Meestal ging het om oplichting en fraude, gevolgd door hacken en bedreiging en intimidatie. Cybercriminaliteit is tegenwoordig steeds moeilijker te herkennen. Hoe bescherm je jezelf en je naasten tegen online criminaliteit?
Met de stijging van de hoeveelheid slimme apparaten die zijn aangesloten op internet stijgt ook het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit. Naast laptops, smartphones en tablets weten hackers je ook te vinden via digitale tv, slimme verlichting, bewakingscamera’s of een digitale deurbel. De kans dat jij of je gezinsleden ongemerkt te maken krijgen met cybercriminaliteit is dus best aanzienlijk. En dat kan mogelijk grote gevolgen hebben. Iedereen kan slachtoffer worden, dus voorkomen is beter dan genezen.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van online criminaliteit?
Je kunt zelf al heel veel doen door bewust te zijn van het risico. Neem een oplettende houding aan bij berichten die je krijgt, telefonisch, via e-mail, Whatsapp en zelfs ook nog via brieven. Soms kan het veilig lijken maar dit is niet altijd het geval, zeker als je gesprekspartner persoonlijke en vertrouwelijke gegevens opvraagt.
Vertrouw dus niet zomaar alles wat je ontvangt en bel eventueel de officiële instantie om te controleren of het bericht wel echt is. Zorg voor goede antivirus programma’s en bezoek geen dubieuze sites, maar controleer eerst de URL. Deze sites lijken veelal op de officiële sites maar hebben vaak een miniem verschil in de URL. Zorg ook dat jouw (jonge) kinderen er bewust van zijn hoe ze tablets of telefoons veilig kunnen gebruiken.
CyberCare Polis voor gezinnen
Ben je onverhoopt slachtoffer geworden van cybercriminelen, dan heeft dat vaak een flinke impact op je hele gezin. Net als bij een ‘normale’ inbraak, is de inbreuk op je persoonlijke leven groot en kan het gevoel van veiligheid even helemaal weg zijn. Na online criminaliteit voelt 30 procent zich minder veilig.
Een cyberverzekering kan dan veel voor je betekenen. De praktische hulp van ervaren security professionals kan veel zorgen wegnemen. Zij weten wat er moet gebeuren om de gevolgschade te beperken bij o.a. identiteitsfraude of gijzeling van je laptop. Zo helpen zij bijvoorbeeld bij het herstellen van computerbestanden of het regelen van een schadevergoeding.
De kosten van hulpverlening, onderzoek en herstel zijn verzekerd in een CyberCare Polis. De verzekering vergoedt ook geleden schade, zoals het verlies van geld nadat je een nepfactuur hebt betaald. De dekking geldt wereldwijd, dus niet alleen thuis, maar ook op vakantie én voor je hele gezin.
Advies nodig?
Wil je weten wat de CyberCare Polis precies inhoudt, neem dan even contact op met een adviseur bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.
Bronnen