Nederland is door de corona-uitbraak massaal gaan thuiswerken. Het is dan ook een logisch gevolg dat de auto vaker en langer ongereden op de stoep blijft staan. Dat dit vervelende gevolgen kan hebben blijkt wel uit het feit dat het aantal verzoeken van automobilisten die pechhulp nodig hebben omdat de accu problemen heeft, met bijna 1/3e gestegen is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wil jij niet tot deze pechvogels behoren? Neem dan deze tips ter harte:

1: Check regelmatig de bandenspanning

Wielen vervormen wanneer ze langdurig op één plek worden belast. Meestal lost dit probleem zich automatisch op als je de auto weer vaker gebruikt, maar het is beter om de bandenspanning constant te houden. De juiste bandenspanning staat op de sticker die (bij de meeste voertuigen) linksvoor in de deuropening zit.

2: Controleer de accu

Iedere accu loopt langzaam leeg. Met name bij oudere auto’s is de kans groter dat de accu het laat afweten als deze een tijd stilstaat. Om dit te voorkomen is het verstandig om minstens een keer per week een half uur of langer een ritje te gaan maken buiten de bebouwde kom. Dit is zowel goed voor de motor (die hiermee goed op temperatuur komt) als voor de accu.

3: Houd alle vloeistoffen op peil

Voordat je de weg op gaat is het verstandig om zowel het oliepeil als de koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof te controleren. Bij een te laag oliepeil kan de motor vastlopen. Koelvloeistof zorgt er samen met de radiateur voor dat de motor op de juiste temperatuur blijft. Het ontbreken van ruitensproeiervloeistof kan heel gevaarlijk (en vervelend) zijn als er per ongeluk een vogel op je ruit poept. Dit komt in het voorjaar en de zomer helaas nogal eens voor.

4: Voorkom roestvorming op de remschrijven

Roestvorming op de remschijven kan gemakkelijk ontstaan wanneer een auto voor langere tijd stilstaat. Ook hierbij geldt het advies om dagelijks minstens een half uurtje te rijden. Door het rijden verdwijnt oppervlakteroest vanwege wrijving bij het remmen. Let op dat extra hard remmen onnodig is en gevaarlijk kan zijn.

5: Controleer de elektrische systemen

Heb je een elektrische auto? Dan is het van belang om geregeld alle elektrische componenten zoals ruitenwissers, koplamphoogteverstelling en elektrisch verstelbare buitenspiegels te gebruiken. Op die manier is de kans het kleinst dat ze defect zijn zodra je ze weer wilt gebruiken.

6: Check de APK en verzekeringen

Ga je de weg weer op? Kijk dan na of de APK nog geldig is en controleer je verzekeringen. Denk aan de casco-of allriskverzekering van je auto, de pechhulpverzekering of de automobilistenhulp bij pech onderweg op de (doorlopende) reisverzekering. Dit laatste is zéker relevant als je deze zomer toch weer met de auto op vakantie kunt. In dat geval wensen we je natuurlijk een zorgeloze vakantie!

Kan je wel wat extra verzekeringsadvies gebruiken? Neem dan eens contact op met jouw lokale Veldsink kantoor. Wij staan voor je klaar!