Een scheiding is vervelend op persoonlijk vlak, maar zeker ook financieel. Gaan jullie uit elkaar, dan moet je een hoop regelen. Met deze zaken moet je allemaal rekening houden.
Wie woont waar?
Bij een scheiding, zijn de belangrijkste zaken ook vaak het meest omvangrijk. Het huis bijvoorbeeld. De financiële situatie van jullie beiden verandert, dus is het de vraag wie het nog kan betalen. Misschien gaat een van jullie meer of juist minder werken of komt er alimentatie aan te pas. En gaat het om een huur- of koopwoning? Als het om huur gaat: kan een van jullie de huur alleen betalen? Zo niet, dan moeten jullie allebei op zoek naar een nieuwe woning. Bij een koophuis zijn er meerdere opties. Blijft een van jullie er wonen, dan moet die de ander uitkopen. Verhuizen jullie allebei, dan kun je het huis verkopen. Gebeurt dat met winst, dan is er niet veel aan de hand, maar je kunt ook met een restschuld blijven zitten. Laat je daarom goed informeren over de gevolgen en wat je opties zijn.
Regel het voor jullie kinderen
Een scheiding is voor niemand leuk, maar zeker niet voor kinderen. Zorg daarom dat zij er zo min mogelijk last van hebben. Als je kinderen minderjarig zijn, dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin staat onder meer hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen, hoe jullie elkaar op de hoogte houden van belangrijke zaken die de kinderen aangaan en hoe jullie de kosten verdelen.
Alvast voor later: het pensioen
Het lijkt misschien ver weg, maar een scheiding heeft ook invloed op het pensioen. Het is mogelijk dat het opgebouwde appeltje voor de dorst officieel voor de helft van de ex-partner, en andersom. Dat is in de nieuwe situatie vast niet meer wenselijk, dus leg vast in een echtscheidingsconvenant dat jullie daar bij elkaar geen aanspraak meer op maken. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen jullie beiden, met afspraken over het pensioen, maar ook over het huis en eventuele alimentatie. Let wel op: zo’n convenant is pas rechtsgeldig als een advocaat of notaris deze heeft opgemaakt en een rechter deze daarna heeft bekrachtigd.
Wie krijgt wat?
Ook voor in het echtscheidingsconvenant: de boedel. Dit is alles wat van jullie beiden is, zowel de kosten als de baten. Een lijstje maken kan dan handig zijn. Is dat lijstje af, bepaal dan meteen de waarde van alle spullen. Daarna kan het verdelen beginnen. Komen jullie niet op spullen van gelijke waarde uit, dan kan de een het verschil in waarde terugbetalen aan de ander.
Overheidsregelingen
Niet alleen voor jullie verandert de situatie na de scheiding, ook voor de overheid. Voor de Belastingdienst zijn jullie bijvoorbeeld geen fiscaal partner meer van elkaar. En ook het pensioen is niet meer aan elkaar gekoppeld. Hoe dit precies zit, kan jouw adviseur vertellen. Neem daarom tijdig contact op en vergeet niet om ook andere officiële zaken zoals de verzekeringen meteen door te spreken.
Goed scheiden? Laat je begeleiden
Om ervoor te zorgen dat de scheiding goed verloopt, is het verstandig om hulp in te schakelen van professionals die je objectief bijstaan in deze emotionele situatie. Wij bieden een totaaloplossing voor het afhandelen van jullie scheiding. We werken nauw samen met deskundige partners, zoals Scheidingsexpert. Een ervaren expert op onder andere fiscaal en juridisch advies. Samen zorgen we ervoor dat het traject zo goed en efficiënt mogelijk verloopt. Dit bespaart tijd en geld, en zorgt ervoor dat je de best mogelijke uitkomst krijgt bij je scheiding.
Loop gerust even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt voor persoonlijk advies. Ook dan zijn we er voor jou.
Bron: RegioBank