Iedereen in Nederland is verplicht om zijn auto te verzekeren. Maar welk soort autoverzekering sluit je in welke situatie af? Als je auto een bepaalde leeftijd heeft, betaal je naar verhouding veel premie bij een volledig casco verzekering en dit wordt ook niet aangeraden. Een WA-verzekering (eventueel met beperkt casco) is voor veel oudere auto’s voldoende. Maar wat zijn de gevolgen in de praktijk bij een ongeval? Ook als je een oudere auto rijdt, is het belangrijk om naast de WA-dekking een aanvullende voorziening te treffen in de vorm van een rechtsbijstandverzekering.

Situatie 1: botsing met een andere auto

Je komt van rechts en het lijkt of de andere bestuurder iets te hard gaat. Jullie rijden met de auto’s tegen elkaar aan. Bij beide auto’s is er sprake van schade: jouw bumper ligt eraf en de koplamp van de andere auto is gebroken.

In zo’n situatie kan het verschillende kanten opgaan:

Bij het invullen van het schadeformulier is het voor jullie allebei duidelijk en acceptabel dat de ander aansprakelijk is. Als de verzekeraar van de tegenpartij jouw schade accepteert, is er niets aan de hand en kun je jouw schade laten herstellen. Je zult wel zelf alert moeten blijven dat de tegenpartij inderdaad de schade vergoedt.

Het kan echter ook zijn dat de ander vindt dat jíj schuldig bent of dat er onduidelijkheden zijn over wat er heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld: je kwam wel van rechts, maar het leek een uitrit. De andere bestuurder houdt vol dat hij zich netjes aan de snelheid hield. Dat maakt de situatie lastig. Wie heeft er gelijk en hoe ga je dit oplossen?

Situatie 2: kettingbotsing op de snelweg

Op de snelweg kom je door slechte weersomstandigheden in een file terecht. De chauffeur achter je remt te laat en botst tegen jouw auto aan. Je klapt naar voren tegen de voorganger die ook stil staat. Gelukkig is er tussen hem en zijn voorganger genoeg ruimte over waardoor er niet meer mensen bij betrokken worden. Je voelt meteen dat er iets niet goed is met je nek. Doordat ze de klap opving door haar hand tegen het dashboard te houden, klapte de pols van jouw passagier iets te ver door.

Dit kan een ingewikkelde situatie worden. Alle drie de auto’s hebben schade, en niet minder belangrijk: er is sprake van letselschade (bij jou en je passagier). De vervolgschade kan groter zijn dan je denkt en hoe wordt dit dan geregeld? Je wordt door je voorganger aansprakelijk gesteld, maar kun je die aansprakelijkheid doorzetten naar de achterligger? En wat als een van jullie naar de EHBO moet of het herstel duurt langer dan verwacht en je kunt tijdelijk niet werken? Wie draait daarvoor op? Kun je de letselschade van de passagier ook verhalen op de achterligger?

Weet wat je kunt verwachten en regel het goed!

De (financiële) nasleep van een ongeluk kan behoorlijk ingewikkeld worden. Dan is wat advies en ondersteuning hard nodig. Met alleen een WA-verzekering krijg je die ondersteuning niet. Als je iets van de kosten terug wilt zien, moet je zélf in actie komen. Dat houdt in: de ander aansprakelijk stellen en goed bekijken hoe de financiële gevolgen te beperken zijn.

Daarnaast moet je ook rekening houden met je eigen reactie op het ongeval. Zeker bij ernstigere ongevallen zijn mensen vaak emotioneel en fysiek niet altijd in staat om de juiste stappen te ondernemen. Dan is het fijn als er iemand is die weet wat er moet gebeuren en het voor je kan regelen.

Zelf regelen of laten regelen?

Aanvullend op een WA-verzekering (met of zonder beperkt casco) is een rechtsbijstandverzekering verkeer sterk aan te raden. Hiermee krijg je die ondersteuning wél. Ook als de schadeafwikkeling in goed overleg plaatsvindt, is een rechtsbijstandverzekering nodig. Zonder deze verzekering moet je namelijk zélf alles regelen en kan de verzekeraar niet namens jou de schade verhalen. Neem je op een andere manier aan het verkeer deel, als voetganger, fietser of met een ander voertuig, dan kun je met de rechtsbijstandverzekering verkeer ook rekenen op ondersteuning.

Wij helpen je daar graag bij!

Heb je al een rechtsbijstandverzekering, dan is de kans groot dat ondersteuning op verkeersschades hier ook in is meegenomen. Het is verstandig om in de voorwaarden te controleren of dit inderdaad het geval is.

Loop gerust even binnen bij één van onze vestigingen voor advies over een rechtsbijstandsverzekering. Kom je in een lastige verkeerssituatie terecht, dan is het wel prettig om te weten dat je de ondersteuning krijgt die je hard nodig hebt! Ook dan zijn we er voor jou.