De overlijdensrisicoverzekering (ook wel ORV genoemd) is bij veel huizenbezitters al bekend. De laatste tijd komt de overlijdensrisicoverzekering steeds vaker terug in het nieuws. Niet voor niets, want het is belangrijk dat je precies weet waar je aan toe bent als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Wij vertellen je waar je rekening mee kunt houden.
Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Vaak gaat een hypotheek gepaard met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan de nabestaanden als je tijdens de looptijd komt te overlijden. De uitkering lost bijvoorbeeld (een deel van) het hypotheekbedrag af. Zo kunnen de nabestaanden, zoals bijvoorbeeld je partner, nog steeds in het huis blijven wonen.
Welke vormen van de overlijdensrisicoverzekering zijn er?
Voor een overlijdensrisicoverzekering kan je uit drie vormen kiezen.
- Gelijkblijvende risicoverzekering: deze risicoverzekering is geschikt wanneer de af te dekken risico’s voor een langere periode op hetzelfde niveau blijven (zoals bijvoorbeeld een gelijkblijvende hypotheekschuld).
- Annuïtair dalende verzekering: deze risicoverzekering is geschikt wanneer je zelf ook een annuïtair dalende hypotheek hebt. Hoe langer de looptijd, hoe meer het verzekerd kapitaal daalt.
- Lineair dalende verzekering: deze risicoverzekering is geschikt wanneer je bijvoorbeeld een daling in inkomsten van de kostwinner wilt opvangen na overlijden. Gedurende de looptijd verzeker je een kapitaal dat per jaar met een gelijkblijvend bedrag daalt.
Kan het goedkoper?
Wanneer iemand al een overlijdensrisicoverzekering heeft, wordt vaak vergeten om te bekijken of de verzekering goedkoper kan. De afgelopen jaren zijn de premies flink gedaald. Vaak kan er bij een daling van een premie geld bespaard worden door de verzekering over te sluiten. Niet iedereen kán ook de overlijdensrisicoverzekering omzetten. Het is daarom goed om na te gaan of je nog wel aan alle eisen voldoet. Ook is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Op basis daarvan kan je een weloverwogen beslissing maken.
Tips om te bekijken voordat je overstapt
- Hoe staat het met je gezondheid? Voldoe je nog wel aan de gezondheidseisen die gesteld worden?
- Bekijk goed in welke tariefstructuur je valt. Intussen ben je ouder geworden en kan het dus zomaar zijn dat je op een hogere premie uitkomt.
- Bekijk of de voorwaarden vergelijkbaar zijn met je huidige verzekering.
- Het is mogelijk dat de bank andere eisen stelt aan een nieuwe verzekering. Controleer dit altijd bij de bank voordat je handelt.
- Met een overstap zijn altijd extra kosten gemoeid. Denk aan kosten zoals advies, afsluiten en bemiddeling. Het is verstandig om deze kosten mee te nemen in de berekening of je uiteindelijk goedkoper uit bent.
- Wanneer je recent een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten of gaat afsluiten, is het verstandig om rekening te houden met aparte nazorgkosten.
- Bekijk en vergelijk alle verzekeraars om tot het beste aanbod en tarief te komen.
Overstappen?
Het kan tijdrovend zijn om alle voor- en nadelen goed in kaart te brengen. Levert het premievoordeel iets op? Of zou een overstap je uiteindelijk meer gaan kosten? Het is altijd verstandig om een adviseur in de arm te nemen die je stapsgewijs adviseert en inzichten geeft in jouw overlijdensrisicoverzekering. Wij zijn je graag van dienst om te kijken wat voor jouw situatie de beste keuze is. N