Al voor een paar tientjes per jaar heb je een belangrijke verzekering: de Aansprakelijkheid Verzekering voor Particulieren, AVP. Deze verzekering vergoedt de financiële schade die je als particulier veroorzaakt. Stel: je loopt bijvoorbeeld op de stoep en wil de weg oversteken. Je bent in gedachten en merkt een fietser niet op. Deze komt ongelukkig ten val. Helaas raakt de fietser als gevolg van de val invalide. Naast veel emotie en zorg kan de financiële schade in zo een situatie al snel meer dan een miljoen euro bedragen. In zo’n geval is een AVP geen overbodige luxe.
Niet alles is verzekerd
Bij een AVP zijn niet alle situaties waarin je aansprakelijk bent voor schade aan anderen verzekerd. Een belangrijke beperking is bijvoorbeeld schade die je met een auto of bromfiets veroorzaakt. Daarnaast dekt de verzekering niet de schade die je veroorzaakt terwijl je bedrijfs- of beroepsmatig bezig was. Ook over opzet bepalen de verzekeringsvoorwaarden, zoals we hierna zullen zien, iets.
De “kleine lettertjes” zijn echt nodig
Het zal duidelijk zijn dat verzekeraars er weinig voor voelen om schade die iemand opzettelijk veroorzaakt te vergoeden. Een voetbalvandaal die na het verliezen van zijn cluppie de ramen van een aantal winkels kapot gooit, kan – wanneer hij door de politie wordt “opgepakt” en de kapotte ramen moet vergoeden – niet naar zijn AVP verzekeraar gaan met de vraag: ”Mag ik effe vangen?”.
Toch blijkt het lastig te zijn dit goed in de polisvoorwaarden te formuleren, zoals bleek uit een vonnis van de Rechtbank Midden-Nederland. Het ging hier om een verzekerde die een politieagent bij een aanhouding opzettelijk getrapt had, waardoor deze letsel opliep. Voor de hierdoor ontstane schade deed de “schopper” vervolgens een beroep op zijn AVP. De verzekeraar in kwestie wees deze schade af. In de voorwaarden van de verzekering had de verzekeraar namelijk klip en klaar opgenomen: Veroorzaakt u de schade met opzet? Dan betalen we niet voor de schade. Dit lijkt een heel heldere tekst. Toch moest de verzekeraar in deze zaak betalen. Want de rechter gaf de “schopper” gelijk toen deze stelde dat hij misschien wel opzettelijk had geschopt, maar dat zijn opzet er niet op was gericht de agent letsel en dus schade toe te brengen.
Verzekeraars wijzen er sindsdien nadrukkelijker op dat schade veroorzaakt door een opzettelijke handeling die in strijd met de wet plaatsvond, niet door de verzekering wordt vergoed.
Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar wel verstandig. Deze verzekering beschermt je immers voor een laag bedrag tegen hoge kosten. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de beste keuze. Neem dus gerust contact op met de vestiging bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.