Het is november, dé maand waarin verzekeraars de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt. In 2023 stijgen de premies van alle verzekeraars. Heb jij jouw nieuwe premie al bekeken? Misschien kun je ergens op besparen. Of kun je beter overstappen naar een andere verzekeraar. Wij geven je graag onze tips.
We hebben allemaal gemerkt dat het leven het laatste jaar fors duurder is geworden. Ook in 2023 zullen we dieper in de buidel moeten tasten om alle kosten te betalen. De tarieven van zorgverzekeringen gaan ook omhoog. Het is daarom goed om je zorgverzekering eens onder de loep te nemen.
Basispremie stijgt
De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de tarieven kunnen verschillen per verzekeraar. De ene zorgverzekeringspremie gaat tien euro per maand omhoog, de andere vier.
Daarnaast vervalt in 2023 de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Dat kan tot maximaal 5% premiekorting schelen. Je basisverzekering kan hierdoor nog hoger uitvallen. Heb je nu een collectiviteitskorting? Kijk dan goed wat jouw premie wordt.
Type basisverzekering
Binnen de wettelijke basisverzekering zijn drie varianten mogelijk:
- restitutie: je hebt een vrije keuze van zorgverlener en krijgt maximaal een marktconforme vergoeding van je zorgkosten
- natura: je maakt gebruik van gecontracteerde zorgverleners, of je hebt een flinke eigen bijdrage bij een niet-gecontracteerde zorgverlener
- budget: je maakt van een selecte groep gecontracteerde zorgverleners gebruik en/of hebt vaker een hogere eigen bijdrage
Kijk ook naar je aanvullende zorgverzekering
Voor de aanvullende zorgverzekering zijn collectiviteitskortingen nog steeds toegestaan. Informeer bij je werkgever of bij ons kantoor wat de mogelijkheden zijn. Kijk eens goed welke aanvullende zorgverzekering nog bij je past. Kijk vooral ook naar de kosten-baten van de tandartsdekkingen om een goede afweging te maken. Ook zijn er bij verzekeraars regelingen om niet-gebruikte fysiotherapiebehandelingen deels mee te nemen naar het nieuwe jaar.
Elk type basis- en aanvullende zorgverzekering heeft een eigen prijskaartje. Vergelijk dus goed welke variant bij je past, en welke misschien niet (meer). Netto kan dat, bovenop de stijging in de basispremie, voor jou best verschil maken.
Check je zorgtoeslag
Om lage- en middeninkomens te steunen, geeft de overheid zorgtoeslag. In 2023 stijgt de zorgtoeslag met circa 35 euro, waardoor de lagere inkomens er niet op achteruit gaan. Dit is meer dan de stijging van de premie en is eenmalig ter compensatie van het verlies aan koopkracht. Ook hebben in het komende jaar meer huishoudens recht op zorgtoeslag.
Als er iets gewijzigd is in je persoonlijke situatie, dan is het verstandig om te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag. Is bijvoorbeeld een van je kinderen 18 jaar geworden? Of ben je gescheiden? Dit is van invloed op je mogelijke zorgtoeslag!
Nog meer bespaartips
Wist je dat je de premie van je verzekering kunt beïnvloeden? Je kunt het eigen risico van 385 euro naar maximaal 885 euro zetten, waardoor je op jaarbasis zo’n 200 euro minder premie betaalt. Let wel op: het verhogen van het eigen risico kan ook nadelige gevolgen hebben wanneer je onverwachts toch veel zorgkosten moet maken. Verhoog daarom je eigen risico alleen als je zeker weet dat je de 885 euro in één keer kunt betalen, mocht het nodig zijn.
Kijk ook goed welke aanvullende verzekeringen je nu hebt. Misschien heb je komend jaar minder aanvullende zorg nodig. Of kun je via je werk collectiviteitskorting krijgen op je aanvullende verzekering. Ook dat scheelt weer in de maandpremie.
Betaal je premie per maand? De meeste verzekeraars geven een premiekorting als je in een keer voor het hele jaar betaalt. Ook dat kan schelen in de totale kosten, mits je het jaarbedrag in één keer op kunt brengen natuurlijk.
Vergelijken is belangrijk
Je kunt tussen 13 november en 31 december je zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Check je verzekering dus goed en vergelijk deze met andere aanbieders. Dat kun je doen via de Veldsink Zorgvergelijker. Deze geeft onafhankelijk de opties weer die aansluiten op jouw zorgbehoefte. Zo voorkom je dat je onvoldoende of juist te uitgebreid verzekerd bent.
Tot slot: staar je niet blind op de goedkoopste zorgverzekering. Realiseer je, dat je op elk moment patiënt kunt worden en meer zorg nodig hebt dan je vooraf had bedacht. Dan moet de dekking ook passend zijn om de zorgkosten te kunnen dragen. Heb je vragen over je zorgverzekering of wil je advies? Neem dan contact op met de adviseur bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.