Als ondernemer wil je graag ondernemen en je geen zorgen maken over het voortbestaan van je onderneming doordat de verzekeringen niet goed afgestemd zijn op de risico’s die je loopt, bijvoorbeeld bij brand. Je wil goed verzekerd zijn en ook niet te veel premie betalen. Hoe bepaal je wat je moet verzekeren? Met een taxatie krijg je een duidelijk beeld van de waarde van jouw pand en inventaris en kun je zorgen voor een passende verzekering. Heb jij jouw bedrijf goed verzekerd?
Onder- en oververzekering: wat is dat?
We spreken van onderverzekering wanneer de waarde van het te verzekeren object te laag wordt ingeschat. Je betaalt dan eigenlijk te weinig premie om het risico af te dekken en krijgt – in het geval van schade – slechts een deel van de werkelijke waarde vergoed. Door een taxatie te laten uitvoeren voorkom je dat je te laag verzekerd bent.
Bij oververzekering is het tegenovergestelde aan de hand. De waarde van het te verzekeren object is juist te hoog ingeschat, waardoor je te veel premie betaalt. En dat is zonde. Een taxatie voorkomt in zo’n geval dat je te veel kwijt bent aan verzekeringspremies.
De voordelen van taxatie
Het risico op onder- of oververzekering wil je zoveel mogelijk voorkomen. Ook na schade of totaalverlies wil je zo snel mogelijk weer verder met ondernemen. Daarom raden wij altijd een taxatie aan van het gebouw en de inventaris. Een taxatierapport (conform artikel 7:960 BW) wordt aangetekend in de verzekeringspolis wat de zekerheid van een optimale dekking geeft.
Het laten taxeren van het gebouw en/of inventaris biedt veel voordelen. Een taxatie
- waarborgt de bedrijfscontinuïteit;
- voorkomt discussie en een te lage uitkering bij schade;
- geldt als bewijs in geval van schade;
- toont gespecificeerde bedragen in het rapport;
- heeft een vaste geldigheidsduur;
- en wordt door alle verzekeraars geaccepteerd.
Bedrijfsinventaris
Heb je voor jouw onderneming een inventaris- en goederenverzekering afgesloten? Dan staat in de polis welk bedrag je na een totaalschade krijgt uitgekeerd. Ofwel: wanneer alles verloren gaat. In de praktijk komt dit gelukkig niet vaak voor.
Veel verzekerden gaan ervan uit dat zij de nieuwwaarde uitgekeerd krijgen: het bedrag dat nodig is om dezelfde inventaris opnieuw aan te schaffen. Deze waarde staat namelijk op de polis vermeld.
Dit is niet altijd het geval: wanneer de dagwaarde lager is dan 40% van de nieuwwaarde, keert de verzekering alleen de dagwaarde uit. Oók wanneer je verzekerd bent op basis van nieuwwaarde. Bij het vervangen van beschadigde spullen moet je in dat geval een groot deel zelf betalen.
Waarom taxatie verstandig is
Wie bepaalt de verzekerde som (nieuwwaarde) van de inventaris? Waar moet je rekening mee houden? Wanneer is iets inventaris, goederen of opstal? In de praktijk maken ondernemers bij het afsluiten van een polis vaak zelf een schatting van deze waarden. Bijvoorbeeld op basis van een investeringsoverzicht. Vaak ontbreken allerlei zaken en komt de waarde niet overeen met de werkelijke schade. Onderverzekering ligt op de loer waardoor je slechts een deel van de schade krijgt vergoed.
Daarnaast is het de taak van een verzekerde om een schadeclaim aannemelijk te maken door de waarde en het bezit van inventaris aan te tonen, bijvoorbeeld door facturen. Het vaststellen van een grote schade aan inventaris is dan al snel een tijdrovende en lastige klus.
Kies je voor een taxatie conform artikel 7:960 BW? Dan legt de taxateur de inventaris in detail vast op basis van de juiste (nieuw)waarden. Gedurende de geldigheidsduur van het taxatierapport is de verzekeraar verplicht om het vooraf getaxeerde bedrag uit te keren bij een gedekte schade. Zo vermijdt je onder- en oververzekering en creëer je duidelijkheid. Niet alleen de polis maakt het verschil, óók de taxatie!
Wil je weten wat wij hierin voor je kunnen betekenen? Vraag je zakelijk adviseur of loop even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.