Kijk jij ook wel eens op je smartphone als je in de auto rijdt? Toch even dat appje lezen of met één hand aan het stuur een gesprek voeren? Bezig zijn met je telefoon terwijl je aan het rijden bent: niet verstandig en zelfs verboden. Houdt de politie je aan als je je telefoon in de hand hebt, dan kun je een hoge boete verwachten. Een groter gevaar is echter dat je zodanig afgeleid bent, dat je niet kunt anticiperen op wat er op de weg gebeurt. Dat heeft mogelijk grote gevolgen.
Hoge boete
De boete voor het vasthouden van je telefoon tijdens het rijden is 420 euro. Dit is een fors bedrag, zelfs één van de hoogste boetes in het verkeer. De boete is zo hoog omdat het echt een groot gevaar oplevert. Je bent namelijk niet meer bezig met het verkeer en kunt niet snel genoeg reageren als bijvoorbeeld jouw voorganger plotseling op de rem trapt. Een aanrijding is dan zo gebeurd, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Je zult waarschijnlijk niet in grote geldproblemen komen als je een boete krijgt voor het vasthouden van je telefoon tijdens het rijden. Maar als je daardoor een ongeval veroorzaakt, kan dat wel grote financiële gevolgen hebben.
Schade wordt niet vergoed
De WA-verzekering van je auto vergoedt de schade die je in het verkeer aan een ander toebrengt. Heb je een WA-verzekering met volledige casco, dan vergoedt de verzekeraar ook de schade die je zelf oploopt.
Vanwege het gevaar van smartphonegebruik in de auto hebben verzekeraars hun voorwaarden aangepast en duidelijker opgenomen dat je niet verzekerd bent als je een ongeluk veroorzaakt, terwijl je in de weer bent met je telefoon. Je krijgt dan geen vergoeding meer voor de geleden schade. Alle kosten komen dan voor eigen rekening en dat kan hoog oplopen.
Heeft een slachtoffer naast materiële schade ook letselschade? Houd er dan rekening mee dat het verder gaat dan bijvoorbeeld ziekenhuiskosten. Ook smartengeld, aanpassingen aan het huis bij invaliditeit en de vergoeding voor inkomensverlies kunnen daar bovenop komen. Dit wordt dan onbetaalbaar en kan zelfs leiden tot een persoonlijk faillissement.
Voorkom gemakkelijk een onnodige boete
Niemand wil een boete of onverzekerd rondrijden. Zorg daarom dat je je telefoon nooit gebruikt als je rijdt. Er bestaan bijvoorbeeld apps die je telefoon uitschakelen terwijl je in beweging bent.
Gebruik je je telefoon voor de navigatiefunctie, dan mag je deze in een houder op het dashboard plaatsen. Handsfree bellen mag, maar probeer dat zo weinig mogelijk te doen. Zeker bij een lastig gesprek ben je alsnog snel afgeleid van het verkeer.
Wil je weten of je autoverzekering nog past bij jouw auto? Loop dan even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.