Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren om op die manier een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Ook spelen natuurlijk de hoge energiekosten een rol om op deze manier je eigen stroom op te wekken. Het is wel een investering maar binnen 6 à 7 jaar heb je het vaak terugverdiend. Maar zijn zonnepanelen automatisch verzekerd? Of moet je de installatie melden bij je verzekeraar?

Zonnepanelen verzekeren via of opstal- of inboedelverzekering?

Kies je voor een inboedelverzekering of opstalverzekering? Die keuze hangt onder andere af van het type huis (huur of koop, met of zonder VvE). Maar het ligt ook aan hoe en waar je de zonnepanelen hebt geplaatst.

Opstalverzekering

Over het algemeen vallen zonnepanelen onder je opstalverzekering. De meeste verzekeraars hebben als voorwaarde dat ze wel aan je woning of op je dak vastzitten. Heb je een platdak? Dan zijn ze vaak ‘los’ op je dak gezet met stellages en kan het zijn dat ze niet zijn verzekerd. Dat is mogelijk ook het geval als je zonnepanelen niet vast aan je huis zitten maar bijvoorbeeld in je tuin staan.

Check bij je adviseur of jouw opstalverzekering standaard dekking biedt en of je dit moet doorgeven. Kun je jouw zonnepanelen niet verzekeren via de opstalverzekering? Dan kan het misschien wel via je  inboedelverzekering.

Inboedelverzekering

Bij een huurwoning vallen zonnepanelen onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering als jij of een vorige bewoner de zonnepanelen hebt laten plaatsen. Heeft de verhuurder de zonnepanelen geplaatst? Dan is de verhuurder ook verantwoordelijk voor het regelen van eventuele schade aan de zonnepanelen.

Woon je in een appartement met een Vereniging van Eigenaren? Dan heeft de VvE een opstalverzekering afgesloten. Besluiten de bewoners om gezamenlijk zonnepanelen te plaatsen dan loopt de verzekering via de VvE. Heb je ze zelf geplaatst? Dan heb je een inboedelverzekering met aanvullende dekking nodig.

Verzekeringsdekking kan veranderen

Door zonnepanelen te plaatsen, stijgt de waarde van je huis. Hierdoor stijgt ook de herbouwwaarde wat een premieverhoging voor je opstalverzekering kan betekenen, maar je voorkomt hiermee wel dat je onderverzekerd bent.
Een alternatief is dat je een losse verzekering speciaal voor je zonnepanelen afsluit, omdat een opstalverzekering of inboedelverzekering niet altijd alle schade aan zonnepanelen dekt. Deze is vaak wel duurder, maar dekt wel meer schade.

Neem het zekere voor het onzekere en informeer de adviseur van jouw lokale kantoor als je zonnepanelen hebt geplaatst. Dan kijken wij met je mee welke verzekering de beste dekking biedt. Ook dan zijn we er voor jou.