Een forse regenbui: we hebben het de laatste maanden helaas al een paar keer meegemaakt. Door de klimaatveranderingen zullen de buien helaas alleen maar heftiger en frequenter optreden. Ook de overlast die daarmee gepaard gaat, zal naar verwachting toenemen. Waterschade in huis of aan je auto kan grote impact hebben, maar hoe ben je hier eigenlijk voor verzekerd? En wat kan je het beste doen om het te voorkomen?
Alle schade aan je huis of auto veroorzaakt door water noemen we waterschade. Denk hierbij aan lekkage na een harde regenbui, een overstroomde riolering of een ondergelopen kelder.
Wat dekt de opstalverzekering wel en niet?
Woning
Schade door directe neerslag wordt door alle woonverzekeraars gedekt. Komt de neerslag binnen door openstaande ramen, deuren of luiken, dan is dit bij veel verzekeraars niet gedekt. Dat geldt ook voor waterschade die ontstaat tijdens een verbouwing en schade aan daken, dakgoten en afvoerpijpen door neerslag.
Maar water kan ook op andere manieren voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld als er schade ontstaat als gevolg van water dat onvoorzien uit leidingen stroomt. Deze schade is altijd gedekt. Dat geldt ook voor schade die ontstaat door bevroren leidingen en de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen.
Een opstalverzekering dekt geen ‘eigen gebrek’. Dit is een gebrek aan het product zelf zoals slijtage of slechte kwaliteit. De gevolgen van eigen gebrek zijn wél gedekt. Bijvoorbeeld: stroomt de regen door je slaapkamer omdat de dakkapel is versleten, dan wordt de dakkapel niet vergoed maar de gevolgkosten (bijvoorbeeld het vervangen van een stukje laminaat) wel.
Schade als gevolg van grondwater is meestal niet gedekt. Dit geldt ook voor waterschade vanwege een dijkdoorbraak.
Auto
Het hangt van je autoverzekering af of je tegen waterschade bent verzekerd. Heb je alleen een WA- autoverzekering? Dan ben je waarschijnlijk niet verzekerd tegen waterschade. Bij andere verzekeringen hangt het van je polisvoorwaarden af en van de afspraken die gemaakt zijn.
Waterschade voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Neem daarom onze tips ter harte:
- Plaats een waterslot tussen de kraan en je (vaat)wasmachine;
- Heeft je huis een kelder? Plaats daar een waterdetector die alarm slaat bij een overstroming;
- Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc en vervang ze tijdig. Een verzekeraar kan het anders beschouwen als achterstallig onderhoud;
- Maak regelmatig je dakgoten schoon zodat de waterafvoer niet verstopt raakt (bijvoorbeeld met bladeren);
- Zorg voor ‘groen’ in je tuin; met alleen tegels of andere verharding kan het water niet in de bodem wegzakken;
- Zet een regenton in de tuin om te voorkomen dat het riool overbelast raakt en regenwater richting je huis stroomt;
- Laat ’s winters de buitenkranen leeglopen en sluit ze af;
- Laat de verwarming op minimaal 15 graden staan om te voorkomen dat de leidingen bevriezen.
Wij helpen je graag
De meeste verzekeraars keren minder of niets uit als je de schade op eigen houtje laat herstellen. Neem bij schade daarom altijd contact op met jouw Veldsink schade-adviseur. Deze kan je het beste adviseren wat te doen. Dit scheelt vaak enorm in het eventuele eigen risico.
Niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Het is daarom altijd verstandig om je polisvoorwaarden goed te lezen zodat je precies weet waar je in het geval van waterschade recht op hebt. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.