Heeft een ander schade door jouw toedoen, dan geeft dat je waarschijnlijk een schuldgevoel. Daardoor doe je wellicht toezeggingen die je misschien niet waar kunt maken. Je bent namelijk niet per definitie aansprakelijk en dus verplicht de kosten van de schade te vergoeden. Hoe zit dat?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (avp) is een verzekering die de financiële schade vergoedt die je als particulier veroorzaakt bij een ander en waarvoor je aansprakelijk (gesteld) bent. Toch ben je alleen aansprakelijk als de schade je te verwijten valt. Oftewel: als je een regel hebt overtreden, teveel risico hebt genomen of onzorgvuldig te werk bent gegaan.
Onrechtmatig of niet onrechtmatig?
Stel: je bent bij vrienden en loopt door de kamer, terwijl je enthousiast gebarend vertelt over je vakantie met een net ingeschonken rood wijntje in je hand. Die wijn gutst vervolgens zo over het glas op de witte bank. Heel vervelend voor jou en je vrienden. In zo’n situatie ben je aansprakelijk voor de schade. Je had voorzichtiger moeten zijn, want je weet dat wijn niet netjes in je glas blijft als je wilde gebaren maakt. Er is dan sprake van een onrechtmatige daad, zoals dat heet.
Of een andere situatie: je gaat bij de nieuwe buren op bezoek en op de stoel ligt een dure zonnebril. Je gaat bovenop de zonnebril zitten en hij gaat daardoor helemaal kapot. In zo’n situatie ben je niet aansprakelijk. Je hebt geen onrechtmatige daad gepleegd en er valt je ook niets te verwijten. Een stoel is namelijk om op te zitten en je hoeft niet te verwachten dat daar een zonnebril ligt. Dit valt onder de noemer ongelukkige samenloop van omstandigheden. En dan ben je niet aansprakelijk.
Opzet niet verzekerd
Het zal duidelijk zijn dat verzekeraars schade die iemand opzettelijk veroorzaakt, niet vergoeden. Een voetbalvandaal die na het verliezen van zijn club de ramen van een aantal winkels kapot gooit, kan – wanneer hij door de politie wordt opgepakt en de kapotte ramen moet vergoeden – niet naar zijn avp-verzekeraar gaan met de vraag: ”Mag ik effe vangen?”.
Verzekeraars wijzen er nadrukkelijk op dat schade veroorzaakt door een opzettelijke handeling die in strijd met de wet plaatsvond, niet door de verzekering wordt vergoed.
Schuld voelen is niet altijd schuld hebben
Schade veroorzaken is vervelend. Maar je schuldgevoel hoeft niet meteen te betekenen dat je bij een ongelukje ook voor de schade moet opdraaien. Alleen weet je nooit zeker wanneer dat het geval is. Daarom is het altijd verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De verzekeraar bepaalt of je aansprakelijk bent volgens de voorwaarden. Is dat het geval dan dekt de verzekering de kosten, zoals met het glas wijn. En ben je niet aansprakelijk? Dan krijg je via de verzekering ondersteuning in het verweer.
Heb je nog geen aansprakelijkheidsverzekering of heb je een vraag over een schade? Kom dan gerust eens langs bij één van de vestigingen bij jou in de buurt, we helpen je graag! Ook dan zijn we er voor jou.