Iedereen kan zich de situatie in Zuid-Limburg van deze zomer nog wel herinneren. Waterschade veroorzaakte een enorme ravage en het herstel daarvan was kostbaar. Maar ook langdurige droogte kan schade toebrengen, doordat het verzakkingen veroorzaakt. Het is natuurlijk heel vervelend als je er pas op het moment dat het je overkomt achter komt dat die schades niet gedekt waren. Wat is wel gedekt en wat niet? 

Droogte

Schade door huisverzakkingen als gevolg van langdurige droogte wordt door geen enkele verzekeraar in Nederland vergoed. Het risico op verzakking voor bepaalde woningen is echter wel redelijk goed te voorspellen. Houd er dus rekening mee bij de aanschaf van een woning. 

Hevige regenval en overstroming

Schade door hevige regenval wordt in de regel gewoon gedekt. Maar schade door grote overstromingen meestal niet of slechts gedeeltelijk. In de voorwaarden wordt vaak onderscheid gemaakt tussen overstromingen door het falen van een ‘primaire waterkering’ (zeedijken en grote rivieren) en door een ‘secundaire waterkering’ (kleinere wateren). 

Zonnepanelen

Steeds meer huiseigenaren hebben zonnepanelen op hun dak liggen. Controleer ook hier de dekking van, want dat kan verschillen per verzekeraar. Denk aan hagelschade op je kostbare zonnepanelen. Geef het altijd door aan je Veldsink-adviseur wanneer je zonnepanelen hebt laten installeren. 

Eigen verantwoordelijkheid

Houd er rekening mee dat je als consument ook een eigen verantwoordelijkheid draagt. Ramen laten openstaan met zware regen op komst is niet handig. Dit kan invloed hebben op de schadevergoeding. Zorg ook dat je huis goed onderhouden is en de dakpannen goed liggen. 

Vangnet overheid

We hebben in Nederland de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Daarbij gaat het om een tegemoetkoming voor niet-verzekerbare schade. Het is mooi dat dit vangnet er is, maar het is zeker geen vervanging van een verzekering. 

Tips om schadevrij te blijven 

Tenslotte geven we je enkele tips die je kunt ondernemen om schade door storm, water, vrieskou en brand te voorkomen of verminderen. Doe er je voordeel mee. 

  1. Houd de waterleidingen vorstvrij en sluit de buitenkraan af 
  2. Veeg regelmatig je schoorsteen 
  3. Verschoon geregeld het filter van je afzuigkap 
  4. Check een paar keer per jaar je dak en dakgoot 
  5. Parkeer je auto veilig, dus niet naast een boom of op een dijk 
  6. Plaats een bliksemafleider 
  7. Hang brandmelders op 

Zorg dus voor een goed onderhouden woning. Laat het ons altijd weten wanneer er veranderingen aan je woning plaatsvinden, zoals zonnepanelen of een nieuwe schuur of uitbouw. Controleer de voorwaarden van je inboedel- en opstalverzekering en laat zo nodig je pakket aanpassen. Hulp nodig? Vraag het ons. Ook dan zijn we er voor jou.