Ineens is het zover: je kind viert zijn 18e verjaardag. Hoera, weer een mijlpaal! Bij het bereiken van deze nieuwe fase horen ook nieuwe verantwoordelijkheden op financieel vlak. Wat moet je weten voor een goede financiële start van het volwassen leven van je kind?
Als ouder wil je het beste voor je kind. Een fijne financiële basis helpt daarbij. Ouders zijn nog tot de 21e verjaardag van hun kind verplicht om te zorgen voor onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp. Toch gaat je kind vanaf zijn of haar 18e steeds meer op eigen benen staan. Het is verstandig om eens om de tafel te zitten en je kind voor te bereiden op zijn/haar financiële vrijheden en verantwoordelijkheden.
Op korte termijn regelen
- Een DigiD aanvragen: hiermee regelt je zoon of dochter zelfstandig zaken met de overheid.
- Zorgverzekering afsluiten: dit moet geregeld zijn binnen een maand nadat je kind 18 is geworden. Denk ook aan het aanvragen van zorgtoeslag als je kind daar recht op heeft. De hoogte hiervan is afhankelijk van het jaarinkomen. Het is een goed idee om ook naar andere verzekeringen te kijken. Gaat je kind zelfstandig wonen (bijvoorbeeld voor een studie) dan is een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Steeds meer jongeren hebben een duurdere (elektrische) fiets. Een fietsverzekering is dan ook het overwegen waard. Heeft hij of zij een eigen auto dan is een eigen passende autoverzekering nodig. Soms kan een kind nog meeverzekerd blijven op de polis van de ouders, maar controleer dit in de voorwaarden van je verzekering. Die check op je doorlopende reisverzekering kan ook geen kwaad.
- Scholing: zit je kind nog op de middelbare school? Dan heeft hij of zij mogelijk recht op een tegemoetkoming scholieren. Als je kind een mbo-, hbo- of wo-opleiding volgt, kan hij/zij recht hebben op studiefinanciering. Je vraagt een tegemoetkoming of studiefinanciering aan bij DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs).
- Je kind heeft vast al een eigen bank- en spaarrekening voor zakgeld of het zelf verdiende geld van een bijbaantje. Zodra jouw kind 18 jaar is, ben jij niet meer volledig verantwoordelijk voor zijn/haar geldzaken. Je hebt nog wel een onderhoudsplicht. Maak afspraken met elkaar en leer je kind om verantwoord met geld om te gaan. Door te werken en (een deel hiervan) te sparen leert je kind een buffer op te bouwen voor onverwachte of extra uitgaven. Dit draagt bij aan zijn/haar financiële zelfstandigheid.
- Bij gescheiden ouders betaalt de ene ouder waarschijnlijk alimentatie aan de andere ouder. Vanaf de 18e verjaardag krijgt je kind dit geld rechtstreeks. Het is goed om hier onderlinge afspraken over te maken.
Jouw toekomstplannen in beeld?
Check even welke gevolgen de 18e verjaardag van jouw kind heeft voor je eigen financiën. Ook voor jou wijzigt het een en ander. Zo stopt bijvoorbeeld de kinderbijslag en het kindgebonden budget, dus verandert je inkomen. Dit heeft mogelijk invloed op toeslagen die je ontvangt.
Loop gerust even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt voor persoonlijk financieel advies. Ook dan zijn we er voor jou.