We kampen door corona al enige tijd met veel beperkingen; zo is de horeca gesloten en kunnen we niet meer shoppen in niet-essentiële winkels. Als eigenaar van een winkel of horecazaak ga je al dan niet noodgedwongen over tot het bezorgen van je goederen of maaltijden. De kans bestaat dat je hiervoor aan je medewerkers een zakelijke e-bike ter beschikking stelt. Maar wat als er met zo’n zakelijke e-bike schade wordt veroorzaakt? In hoeverre ben je hier dan voor verzekerd?
WA-verzekering
De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) beschouwt e-bikes als motorrijtuig. Toch hoef je daar sinds 1 oktober 2006 geen WA-verzekering meer voor af te sluiten. Fietsen met trapondersteuning zijn sinds die datum ontheven van de wettelijke verzekeringsplicht voor motorrijtuigen. De ontheffing geldt alleen voor fietsen met elektrische trapondersteuning die een maximumsnelheid hebben tot 25 kilometer per uur.
Aansprakelijkheid voor schade
Er zijn twee situaties waarbij je aansprakelijk gesteld kan worden voor schade door of met een
e-bike:
- Als jij, of een van jouw medewerkers met een onverzekerde e-bike schade veroorzaakt, kan de schadelijdende partij aanspraak maken bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze zal de schade vervolgens op jou verhalen;
- Een e-biker wordt als ‘zwakke verkeersdeelnemer’ door de wet beschermd. Als hij een verkeersfout maakt waardoor er een tweezijdig ongeval plaatsvindt, is er sprake van een percentage eigen schuld. Dit percentage kan oplopen tot maximaal 50%. Het slachtoffer moet in dat geval zijn of haar eigen schade tot 50% zelf vergoeden. Maar ondanks dat kan de schadeclaim die het slachtoffer indient tegen de e-biker hoog oplopen. Bijvoorbeeld als er sprake is van ernstig letsel dat inkomensverlies tot gevolg heeft.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (avb)
Er zijn bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen (avb’s) die een aansprakelijkheidsdekking bieden voor zakelijk gebruikte e-bikes, maar niet iedere maatschappij neemt aansprakelijkheid op in de dekking.
Check je dekking
Als e-bike eigenaar hoef je dus geen WA-verzekering af te sluiten, maar ga er niet klakkeloos van uit dat ook de schade aan jouw bedrijfs-e-bikes gedekt is vanuit de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (avb).
Los van de eventuele dekking op de avb raden we je altijd aan om een adequate verzekering voor je personeel af te sluiten voor het geval dat een medewerker schade of letsel oploopt tijdens een zakelijke rit met een e-bike. Als eigenaar van de e-bike kun jij hier immers aansprakelijk voor worden gesteld. Deze schade verzeker je eenvoudig met een WEGAM-verzekering (WErkGeversAansprakelijkheid voor bestuurders van Motorrijtuigen).
Stuur je personeel dus altijd goed verzekerd de weg op voordat je hen op de fiets zet. En vergeet niet je avb-dekking te checken. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ook dan zijn we er voor jou.