In Nederland worden circa 500.000 fietsen per jaar gestolen. Met toenemende populariteit van de e-bike neemt de waarde van die gestolen fietsen flink toe. Hoe voorkom je diefstal van je kostbare fiets en hoe sluit je zo verstandig mogelijk een fietsverzekering af?

Het aantal slachtoffers van fietsdiefstal neemt al jaren fors toe, met name door de groeiende populariteit van e-bikes. Uit cijfers van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) blijkt dat de meeste aangiften van e-bikes gaan over diefstal op straat. Maar er komen ook veel aangiftes van diefstal uit woningen, schuren, (garage-)boxen, kantoorpanden en andere gebouwen. De kans op diefstal verkleinen is niet zo moeilijk, bijvoorbeeld door een extra slot te gebruiken en je fiets vast te maken aan een fietsenrek of muur. Oók als je een snelle boodschap in de supermarkt doet.

Waar stadsfietsen vaker worden geparkeerd bij diefstalgevoelige plekken als stations en winkelcentra, is dat bij elektrische fietsen op dit moment nog minder het geval. Door de komst van goedkopere e-bikes en de toename van het gebruik, zal dit beeld naar verwachting gaan veranderen.

Met een gerust gevoel onderweg

Overweeg je een verzekering voor je (elektrische) fiets? Informeer voordat je de verzekering afsluit naar de eisen die een verzekeraar stelt. Een (tweede) slot met een ART-keurmerk kan bijvoorbeeld een vereiste zijn. Ook goed om te weten: bij sommige verzekeraars krijg je korting als een fiets beschikt over een trackingsysteem.

Dekking

Bij de meeste verzekeraars is schade en diefstal gedekt. Let er daarbij op of ook losse accessoires zoals kinderzitjes of fietstassen zijn meeverzekerd. Ook kun je vaak pechhulp meeverzekeren.

Als je met je fiets schade veroorzaakt, dan is dat meestal verzekerd op je gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Wordt je fiets uit een dichte schuur gestolen, dan bestaat er vaak dekking op de inboedelverzekering. Heb je zowel een fiets- als een inboedelverzekering, kijk dan welke voorwaarden je de beste schadevergoeding opleveren.

Twee sleutels

Een veelgemaakte fout van veel fietseigenaars is het bewaren van de reservesleutel in de fietstas. Op het moment dat je fiets gestolen wordt, ben je dan óók direct de reservesleutel kwijt. Dit kan een probleem zijn bij het verhalen van schade. Veel verzekeraars eisen namelijk twee originele sleutels bij aangifte. Zorg voor goede voorzorgsmaatregelen zoals de juiste beveiliging van je fiets én bewaar je reservesleutel thuis op een veilige plek.

E-bike of fatbike?

Heb je een fiets waarbij je wel moet trappen én de ondersteuning boven de 25 kilometer per uur doorgaat? Dan heb je een speed pedelec of high speed e-bike. Houd er dan rekening mee dat deze gezien wordt als bromfiets en daarom dezelfde regels gelden als voor een bromfiets. Om een (niet opgevoerde) fatbike te verzekeren, gelden er vaak aanvullende beveiligingseisen en specifieke voorwaarden.

Ook dan zijn we er voor jou

Heb je je zinnen gezet op een kostbare fiets en vraag je je af of een verzekering in jouw geval verstandig is? Loop dan vóór aankoop eens bij ons binnen. Onze adviseur geeft je graag deskundig advies, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Ook dan zijn we er voor jou.