In 2017 vonden er bij de politie circa 50.000 aangiftes van inbraken in woningen plaats. Alle reden dus om nog eens aandachtig te kijken naar de maatregelen die u als huiseigenaar kunt nemen om de kans op inbraak te verkleinen.
Ingrijpende gebeurtenis
Als financieel adviseur maken wij het helaas regelmatig mee: inbraken in woningen van onze relaties. Telkens weer valt ons op hoe groot de impact is van zo’n inbraak. Zelfs wanneer er tijdens de inbraak niemand thuis was en de verzekering keurig de schade van de gestolen goederen vergoedt, leidt zo’n inbraak bijna altijd tot de nodige emoties. Het gevoel dat een onbekende door uw huis heeft gelopen en dingen heeft meegenomen is heel onplezierig. Of zoals een van onze relaties ooit opmerkte: Nog jaren na de inbraak betrapte ik mij erop dat ik elke keer als ik ‘s avonds thuiskwam een snelle check deed: “Is er weer ingebroken?”
Voordeur vaak onvoldoende beveiligd
Uit recent onderzoek is gebleken dat op dit moment nog steeds meer dan de helft (56,1%) van de voordeuren in Nederland onvoldoende beveiligd zijn tegen inbraken. Dat kan het gevolg zijn van goedkoop beslag waardoor een inbreker zonder al te veel inspanning of lawaai binnen één minuut binnen kan komen.
Bewoners kunnen risico op inbraak verminderen
Inbrekers zijn gek op het “flipperen”. Dat gaat heel makkelijk door een plastic plaatje tussen de deur en het kozijn te steken en op die manier het dagslot naar binnen te duwen waardoor de deur opengaat. Dit kan worden voorkomen door een anti-inbraakstrip te plaatsen. Nog geen 10% van de huiseigenaren heeft zo’n anti-inbraakstrip. Het “flipperen” kan ook worden tegengegaan door bij het verlaten van de woning, ook overdag, de deur op het nachtslot te draaien.
Wij adviseren u om een kritisch te kijken naar uw handelingen of middelen tegen inbraak. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.