Het is het einde van de dag, je bent moe en je telefoon is leeg. Je legt je telefoon aan de oplader en gaat zelf lekker slapen. Als je de volgende dag weer uitgerust opstaat, is ook de batterij van je telefoon helemaal vol. Dat is ontzettend handig, maar helaas niet helemaal zonder risico.

Accu’s en batterijen: steeds vaker oorzaak van brand

Volgens verzekeraars veroorzaakt verkeerd gebruik van elektrische apparaten de helft van het aantal woningbranden. Het grootste risico is het opladen van de batterij of accu. Vooral het ’s nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan ‘overladen’ met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.

Wanneer je gebruikmaakt van een oplader die niet bij het apparaat hoort, een zogenaamde ‘alternatieve’ lader, is de kans op veiligheidsrisico’s het grootst. Zo’n lader is niet optimaal afgestemd op het apparaat en raakt daardoor sneller oververhit.

Zorg ervoor dat zowel het apparaat als de opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon dus ook niet onder je kussen.

Om de kans op brand te verkleinen zetten we de volgende tips voor je op een rij:

  1. Gebruik alleen de originele oplader van het apparaat.
  2. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is.
  3. Laat de oplader niet in het stopcontact zitten als je niets aan het opladen bent.
  4. Houd toezicht tijdens het laden en haal opladers uit het stopcontact als je weggaat of gaat slapen.
  5. Leg het apparaat tijdens het opladen op een stabiele en onbrandbare plek.
  6. Houd het oplaadbare apparaat uit het volle zonlicht en vermijd (vries)kou.
  7. Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt zodat je gewaarschuwd wordt als er toch brand ontstaat.
  8. Laad het apparaat minstens eens in de drie maanden op.
  9. Is het apparaat beschadigd, bijvoorbeeld doordat het is gevallen? Dan is de kans groter op brand. Leg defecte accu’s buiten neer en lever deze zo snel mogelijk in bij een inleverpunt.

Wil je meer weten of preventie, ga dan naar de speciale preventiepagina op onze website voor meer tips om risico’s te voorkomen.