Ga je op wintersport? De meeste skigebieden hebben op coronagebied gelukkig geen extra maatregelen meer, maar kijk toch even van tevoren naar het reisadvies. Zorg je er ook voor dat je je lichaam goed voorbereidt op de inspanning van skiën of snowboarden? Tijdens een wintersportvakantie is de kans op een blessure groter dan tijdens een minder actieve vakantie. Spierpijn steekt al snel de kop op en je lichaam raakt vermoeid. Als dan ook de sneeuwcondities niet optimaal zijn, moet je helemáál oppassen dat je niet onderuit gaat. En wat moet je doen als je tóch een ongeluk krijgt? Heeft jouw reisverzekering de juiste wintersportdekking?
Voorkomen is beter dan genezen
Helemaal voorkomen kun je ski-ongemakken/blessures vaak niet. Wel kan een goede voorbereiding je helpen om de gevolgen van een ongeval zo klein mogelijk te laten zijn. Overweeg vóór vertrek bijvoorbeeld een paar uur les te nemen. Zo train je meteen je spiergroepen en werk je aan je conditie zodat je op vakantie direct met een vertrouwd gevoel de piste op kunt.
Vergeet ook je helm niet tijdens het wintersporten. Je gaat vaak harder van de piste af dan dat je met een brommer rijdt. En niet in de laatste plaats:
- ga uitgerust de piste op
- houd je aan de pisteregels
- zorg ervoor dat je skiuitrusting in orde is
- draag je zorgpas en eventuele EHIC-pas bij je
- noteer de contactgegevens van je verzekeringsmaatschappij of financieel adviseur
Controleer je doorlopende reisverzekering
Ga je vaker op vakantie en heb je daarom een doorlopende reisverzekering? Ga even na of deze wintersportdekking heeft. Dat is vaak een extra module of een aanvullende dekking die je ‘aan’ moet zetten. Onder de wintersportdekking is bijvoorbeeld meeverzekerd dat als er op de berg iets gebeurt, de vervoerskosten naar het ziekenhuis worden vergoed. Maar ook teruggave van de kosten van een skipas of niet genoten lessen. Controleer dat goed en check ook wat je maximaal vergoed krijgt als bijvoorbeeld je ski-spullen worden gestolen.
Ga je off-piste skiën, weet dan dat dit niet automatisch is meeverzekerd op de meeste reisverzekeringen. Voor de meeste polisvoorwaarden geldt, dat off-piste tot een bepaalde lawinecode is gedekt en alleen onder deskundige begeleiding. Check daarom altijd de polisvoorwaarden vóórdat je op reis gaat.
Via de basiszorgverzekering ben je in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland maar wel tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven. In wintersportgebieden liggen zorgkosten vaak hoger dan in Nederland, zeker als je naar een privékliniek wordt gebracht. Om je voor het extra bedrag dat je medische behandeling kost te verzekeren, kies je bij je reisverzekering voor het meeverzekeren van de medische kosten. Of heb je een aanvullende verzekering die dergelijke kosten mogelijk al dekt?
Kijk ook je verzekeringen voor verkeer en rechtsbijstand even na om dubbele dekking te voorkomen. Zo is hulp bij pech onderweg vaak al ondergebracht bij je verzekering, autodealer of een lidmaatschap van de ANWB of andere pechhulpdienst. Vraag gerust jouw Veldsink adviseur om mee te kijken. Dan ben je er zeker van dat je niet te weinig verzekert maar ook niet te veel.
Heb je geen doorlopende reisverzekering dan is het natuurlijk verstandig om een aparte reisverzekering af te sluiten voor je wintersportvakantie.
Toch een ongeval, wat nu?
Mocht je niet meer naar beneden kunnen komen, schakel dan de pistedienst in. Die brengt je met een ‘banaan’ of sneeuwscooter naar de ambulance die je naar het lokale ziekenhuis vervoert. In ernstige gevallen – bij gecompliceerde breuken, of vermoedens van ernstig hersen-, nek- of rugletsel en acuut levensgevaar – vervoeren ze je per helikopter.
Eenmaal in het ziekenhuis toon je je zorgpas en eventuele EHIC-pas. Neem direct contact op met je zorgverzekeraar. Deze adviseert je wat je het beste kunt doen om goede hulp te krijgen en om weer veilig thuis te komen. Vaak kan de verzekeraar vanuit Nederland al iets voor je in gang zetten en aangeven waarvoor je precies bent verzekerd. Weet je al wat de behandeling inhoudt, dan kun je je contactpersoon hiervan op de hoogte stellen. Je kunt dan ook het eventuele vervoer naar huis en de extra kosten die je moet maken voor het verlengde verblijf bespreken.
Kom je er met je verzekeraar niet direct uit, neem dan contact op met je Veldsink adviseur voor advies. Ook dan zijn we er voor jou.