Wil jij op vakantie met je auto van de zaak? Dan is het goed om te weten dat daar wel wat regels voor gelden. In dit artikel nemen we de belangrijkste aandachtspunten door, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Check voor vertrek de autoregeling van je werk

Pak eerst de autoregeling van je werk er eens bij voordat je de koffers in de achterbak legt. Hierin staan duidelijke afspraken over het gebruik van de auto van de zaak, ook tijdens vakanties. We zetten voor jou op een rij welke punten je het best even kunt uitzoeken of navragen op je werk.

Mag je leaseauto mee naar het buitenland?

Als je toestemming krijgt van je werkgever, mag je meestal gewoon met de leaseauto op vakantie. Het kan zijn dat er wel een aantal voorwaarden gelden. Staat er een maximaal aantal kilometers in je autoregeling, dan betaal je extra kosten als je boven dat maximum uitkomt. Check dus vooraf hoeveel kilometers je ongeveer wil maken en of dit binnen je limiet valt. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf.

Welke kosten in het buitenland mag je declareren op je werk?

Vraag voor vertrek na bij je werkgever of je kosten voor tanken of laden, parkeren en tolwegen in het buitenland (deels) mag declareren. Dan weet je welke bonnetjes je moet bewaren om na je vakantie te declareren. Vraag ook even na of je jouw tank- of laadpas ook in het buitenland kan en mag gebruiken. Als je deze kosten niet mag declareren, dan mag je soms deze kosten als eigen bijdrage opvoeren bij de belastingaangifte zodat je minder bijtelling betaalt.

Vakantiekilometers zijn privékilometers

Voor een auto van de zaak betaal je bijtelling als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Heb jij ervoor gekozen om de bijtelling te vermijden en maximaal 500 privékilometers te rijden, dan is het waarschijnlijk niet voordelig om met de auto van de zaak op vakantie te gaan. De kans is namelijk groot dat je daardoor de jaarlijkse limiet van 500 km overschrijdt. Dat betekent dat je alsnog bijtelling moet betalen. Niet alleen voor de vakantieperiode, maar voor het hele jaar! Dat zijn dure vakantiekilometers, want je betaalt dan alsnog 22% van de cataloguswaarde van je auto. Tenzij je een volledig elektrische auto hebt, dan betaal je 16% bijtelling als de cataloguswaarde lager dan € 30.000 is. Daarboven betaal je 22%. Het is in dit geval waarschijnlijk goedkoper om een auto te huren of bijvoorbeeld met de trein of het vliegtuig te reizen.

Een andere auto van de zaak meenemen

Misschien kies je ervoor om speciaal voor de vakantie een vervangende auto aan te vragen op je werk. Bijvoorbeeld omdat je vaste auto niet geschikt is om de caravan te trekken. Ook dan is het even goed opletten met de bijtelling. Als je niet kan aantonen dat je jouw vaste auto inlevert tijdens de vakantie, betaal je over beide auto’s bijtelling, dat is zonde. Als je dat wel kan aantonen, betaal je in de vakantie alleen bijtelling over de vervangende auto. De rest van het jaar betaal je bijtelling over je vaste auto.

Hoe is je auto verzekerd in het buitenland?

In de autoregeling staat of je privékilometers meeverzekerd zijn in het buitenland. Meestal is dat wel het geval en ben je gewoon verzekerd als je met de auto op vakantie gaat. Check voor vertrek ook even op de groene kaart of de autoverzekering ook geldig is in de landen waar je naartoe reist.

Wat te doen bij schade of pech onderweg?

Zorg dat je de groene kaart meeneemt op reis, dit is je verzekeringsbewijs in het buitenland. Hierop staat ook het telefoonnummer van de leasemaatschappij en de verzekeringsmaatschappij, want je moet schade of pech in het buitenland direct bij hen melden. Zij laten je dan weten wat je precies moet doen bij pech of schade en bij welke garage je terechtkunt. Ook kunnen ze dan vertellen of je hulp krijgt van een internationale pechhulpdienst of dat je recht hebt op vervangend vervoer. Het is handig om je voor vertrek even te verdiepen in de autoregeling, zodat je bij schade of pech beter weet waar je aan toe bent.

Bereid je auto voor op de reis

Breng voor vertrek je auto van de zaak naar de garage voor een grondige controle. Het is belangrijk dat alle vloeistoffen op peil zijn, dat de bandenspanning in orde is en de remmen goed werken. Eventuele reparaties kun je beter vóór je vakantie laten uitvoeren, zo voorkom je problemen onderweg.

Op reis met de elektrische auto vraagt wat extra voorbereiding

In het buitenland is het netwerk van elektrische laadpalen vaak minder uitgebreid dan in Nederland. Ook langs de snelweg! Bekijk daarom vooraf welke oplaadmogelijkheden er zijn langs jouw route en op je eindbestemming en plan waar je ongeveer wil stoppen om te laden. Er zijn veel handige apps en websites die dit eenvoudig voor jou in kaart brengen. Controleer ook of jouw laadpas werkt in het buitenland, of dat je een aanvullende pas nodig hebt. Vraag dit na bij je leasemaatschappij.

Houd in je reistijd rekening met extra laadtijd en vergeet niet dat het soms even kan duren voor je aan de beurt bent om te laden. Het gebeurt ook regelmatig dat een laadpaal buiten werking is. Plan je oplaadmoment daarom op tijd, wacht nooit tot het laatste moment om te gaan laden.

We wensen je een veilige reis en een fijne vakantie!