Op fietspaden rijden niet alleen gewone (brom)fietsen en scooters. Ook andere voertuigen, die vallen onder de noemer ‘bijzondere bromfietsen’, maken gebruik van het fietspad. Denk aan elektrische steps en zogeheten BSO-bussen waarmee een BSO met de kinderen op pad gaat.
Heb je een voertuig dat onder deze noemer valt, zoals een e-step of heb je plannen om er een aan te schaffen? Denk er dan aan dat je voertuig goedgekeurd moet zijn door de RDW om op de openbare weg te mogen rijden. En weet je ook dat er vanaf 1 juli 2024 een kentekenplicht geldt?
Goedgekeurde voertuigen
In Nederland is maar een klein aantal elektrische steps goedgekeurd voor verkeersdeelname. Zij vallen in de categorie ‘bijzondere bromfietsen’. Op de website van de RDW kun je checken welke voertuigen goedgekeurd zijn. Als een model er niet tussen staat, is deze dus niet goedgekeurd.
Verplicht kenteken
Vanaf 1 juli 2024 is het verplicht om voor een nieuw voertuig uit de categorie ‘bijzondere bromfietsen’ dat voor het eerst de weg op gaat, een kenteken te hebben.
Ben je al in het bezit van bijvoorbeeld een e-step, dan heb je een jaar de tijd om deze te laten registreren bij de RDW om een kenteken te krijgen. Tot die tijd moet het verzekeringsplaatje of -sticker duidelijk zichtbaar zijn. Het registreren van bijzondere bromfietsen die al op de weg rijden, kost dan 18 euro. Het ministerie betaalt het verschil tussen deze prijs en de normale prijs van ruim 50 euro.
Wat je nog meer moet weten
- Je voertuig moet WA-verzekerd zijn en heeft een voertuigidentificatienummer (VIN).
- De maximumsnelheid is 25 km/u.
- Verlichting is ’s nachts en bij slecht zicht verplicht. Dit mag ook met losse lampjes.
- Je voertuig heeft een stuur en rode en witte/gele reflectoren.
- De bestuurder is 16 jaar of ouder.
- Een rijbewijs is niet nodig en je hoeft geen helm op.
En ook hier geldt dat je tijdens het rijden geen elektronisch apparaat (zoals een smartphone) mag vasthouden en niet onder invloed bent van drugs, alcohol of sommige medicijnen.
Niet goedgekeurd: niet verzekerd
Een voertuig dat niet is goedgekeurd mag de openbare weg niet op, ook niet op de stoep. Doe je dat toch, dan ben je strafbaar. Je kunt je niet-goedgekeurde voertuig ook niet verzekeren met een WA- of aansprakelijkheidsverzekering. Breng je als bestuurder schade toe aan een ander, dan draai je zelf op voor de kosten. Bij diefstal kan je voertuig onder je inboedelverzekering vallen. Hiervoor geldt dan wel dat het goed beveiligd en in een afgesloten ruimte moet zijn opgeborgen.
Heb je vragen over het verzekeren van een bijzonder voertuig, zoals je e-step? Neem dan gerust contact op met onze adviseur bij jou in de buurt. Ook dan zijn wij er voor jou.