Ga je dit voorjaar en/of zomer op vakantie? Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je er met een gerust gevoel van genieten. We helpen je graag om zorgeloos op reis te gaan.
Voordat je vertrekt
- Check je identiteitsbewijs (en dat van je reisgenoten)
Controleer of deze nog geldig is op het moment dat je vakantie begint. Het is verstandig om een scan of foto te maken en deze aan jezelf te e-mailen. Dat geldt ook voor je rijbewijs en andere belangrijke pasjes, zoals het (digitale) pasje van je zorgverzekering.
- Hoe zit het met je verzekeringen?
Voorkom onaangename verrassingen en controleer de polisvoorwaarden op tijd. Zo weet je of je dekking voldoende is of dat je nog iets moet afsluiten. Je inboedelverzekering biedt meestal geen dekking voor spullen die je meeneemt op reis. Met een reisverzekering ben je meestal wel verzekerd voor verlies of diefstal van bagage, mits je aangifte hebt gedaan in het land waar het is gebeurd. Ga je er vaker op uit, dan is een doorlopende reisverzekering (en annuleringsverzekering) trouwens wel zo prettig. Je hoeft dan niet elke keer een nieuwe verzekering te regelen.
- Ga je met de auto op reis?
Laat vóór de reis de auto (en eventueel jouw caravan, camper of vouwwagen) goed nakijken. Onverhoopt pech onderweg? Zorg dat je voldoende reflecterende hesjes en een gevarendriehoek al in je auto hebt liggen. Controleer ook van tevoren welke veiligheidsartikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen rijdt. Denk naast de hesjes en een gevarendriehoek ook aan alcoholtesters of een brandblusser.
Kijk voor vertrek of je verzekerd bent bij pech onderweg. Een autopechverzekering zoals ANWB-lidmaatschap of mobiliteitsgarantie van de dealer biedt alleen dekking als je pech met de auto krijgt. Tip: controleer ook of deze dekking biedt over de grens. Reis je met de auto naar het buitenland, dan is het advies om autohulp op de reisverzekering mee te verzekeren. Deze autohulpdekking biedt bijvoorbeeld dekking bij een aanrijding/ongeval met de auto of aanhanger of door het uitvallen van de bestuurder tijdens de reis.
Denk bij de voorbereidingen ook aan het minimaliseren van de kans op inbraak als je weg bent.
- Informeer je buren
Laat hen weten dat je op vakantie gaat, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.
- Zorg voor goede sloten
Goede sloten zijn sowieso een must voor een veilig huis. Kies voor sloten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
- Maak een bewoonde indruk
Gebruik tijdschakelaars zodat de verlichting op gezette tijden aangaat en laat het huis enigszins bewoond achter. Ruim dus niet alles vlekkeloos op. Zorg ook voor goede buitenverlichting.
- Wees voorzichtig met social media
Deel je mooie vakantiekiekjes pas als je weer thuis bent. Ook inbrekers checken social media. Niet handig als ze weten dat er twee weken niemand thuis is.
Tijdens de vakantie
- Gebruik mobiele telefoon in het verkeer
Door strengere wetgeving worden de boetes voor het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het rijden steeds hoger. Wees je er ook van bewust dat je in België zelfs (tijdelijk) je rijbewijs kunt verliezen als je jouw telefoon niet handsfree gebruikt. Daarnaast is verkeers- of letselschade als gevolg van het gebruik van een telefoon uitgesloten van dekking, waardoor de financiële gevolgen groot kunnen zijn. Gebruik je je telefoon voor de navigatiefunctie, dan mag je deze in een houder op het dashboard plaatsen. Handsfree bellen mag wel.
- Diefstal op vakantie
Maak de kans op diefstal zo klein mogelijk. Het is verstandig om je reisbagage en kostbaarheden te verdelen als je met meerdere personen reist. Gebruik nooit adreslabels waar al je gegevens op vermeld staan. Iedereen weet dan waar je vandaan komt en dat je voorlopig niet thuis bent. Alleen je naam en telefoonnummer vermelden is voldoende. Zorg tijdens de reis dat je auto altijd in het zicht staat als je bijvoorbeeld even pauzeert en doe de auto (ook al duurt het slechts een paar minuten) altijd op slot.
- Toch bestolen op vakantie?
Doe zo snel mogelijk aangifte op het politiebureau in het land waar de diefstal heeft plaatsgevonden. Alleen met een aangifte neemt de verzekeraar je claim in behandeling. Vraag bij verlies of schade aan bagage bij een vlucht om een P.I.R. (Property Irregularity Report). Dit rapport wordt meestal door de luchthaven of luchtvaartmaatschappij afgegeven. Hiermee kun je aantonen dat je reisbagage verloren of gestolen is.
Met een gerust gevoel op reis
Onze adviseurs weten precies waarvoor je je kunt en/of moet verzekeren tijdens een (korte) vakantie. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op of kom even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. We adviseren je graag over de beste reisverzekering voor jouw persoonlijke situatie. Zo kun jij goed verzekerd en met een gerust gevoel op reis. Ook dan zijn we er voor jou.