Kleedgeld klinkt als een heerlijke oplossing voor ouders. Samen met je puber kleding kopen kan best een uitdaging zijn. Smaken verschillen tenslotte. En daarnaast is ook het geld een discussiepunt. Pubers kijken vooral naar het kledingstuk zelf, ouders kijken ook naar het prijskaartje. Tijd voor kleedgeld? Zo voorkom je de grootste valkuil.
Grootste valkuil
De grootste valkuil waar ouders in vallen bij het geven van kleedgeld is dat ze vergeten om afspraken te maken. Na twee maanden komt je puber thuis met -in jouw ogen- kleding die echt niet kan. Qua tekst, maat of roklengte. Of je puber leefde zich uit aan een merktrui en -schoenen, maar heeft geen geld meer voor een winterjas. En vervolgens krijgen jullie ook nog discussie wie sportkleding of ondergoed betaalt.
Zo pak je het aan
Voor kleedgeld geldt hetzelfde als voor zakgeld. Maak vooraf duidelijke afspraken. Bespreek samen wie wat betaalt. Het klinkt misschien een beetje suf om alles te bespreken. Toch is het voor je kind lekker als dit duidelijk is. En voor jou ook. Hier zijn wat vragen die je kunt bespreken.
- Hoeveel kleedgeld geef je?
- Geeft je het kleedgeld contant of maak je het over op de bankrekening?
- Wat moet je kind van het kleedgeld kopen? Zitten daar ook zaken bij als sportkleding, ondergoed, winterjassen, schoenen, sokken, of mogelijk ook items voor persoonlijke verzorging.
- Mag het kleedgeld ook voor andere doeleinden worden gebruikt? Stel dat je puber liever nieuwe games koopt in plaats van een nieuwe trui. Wat spreek je daarover af?
- Hoeveel vrijheid krijgt je kind? Mag jouw puber alles kopen, of zijn er overlegmomenten als het over duurdere aankopen gaat?
Hoe beter je alles vooraf vastlegt, hoe duidelijker alles is voor zowel je puber als jouzelf. En dan kan kleedgeld absoluut helpen om je kind te leren omgaan met geld.
Toch maar geen kleedgeld?
Wilt je liever de touwtjes in handen houden? Zelf mee kunnen bepalen hoe je puber erbij loopt? Maar wel winkelen zonder discussie? Maak dan samen afspraken voordat jullie gaan shoppen. Vertel wat het budget is. Maak een lijstje wat er echt nodig is. En een verlanglijstje. Hebben jullie samen slim geshopt, dan blijft er misschien wel budget over voor het verlanglijstje.
Wat kan jouw adviseur betekenen voor jullie?
Onze adviseurs helpen je graag bij de financiële opvoeding van je kind. Een aantal banken hebben bijvoorbeeld een speciaal pakket voor jongeren, waarbij ze stap voor stap wegwijs worden gemaakt. Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten? Loop dan vrijblijvend binnen bij een van onze adviseurs. Wij helpen je graag.
Bron: RegioBank