Verbaas je je wel eens over het verschil tussen je banksaldo aan het begin en eind van de maand? Ongemerkt geven we allemaal soms meer uit dan we doorhebben. Besparen op maandlasten hoeft gelukkig geen pijn te doen: het kan eenvoudig zijn! Vijf tips voor lagere maandlasten.
1. Op naar de beste aanbieding
Dat bepaalde supermarkten doorgaans goedkoper of juist duurder zijn, mag geen nieuws heten. Je hebt allicht een persoonlijke voorkeur voor een bepaalde supermarkt. Toch loont het om voor de wat duurdere boodschappen of grote uitgaven de folders door te kijken. Zo kun je flink besparen op prijzige dagelijkse artikelen zoals wasmiddel, luiers, alcoholische dranken en shampoo door bij een goede aanbieding flink in te slaan.
2. Licht je verzekeringen door
Verzekeringen lopen vaak meerdere jaren. Is er in je leven tussentijds iets veranderd, dan is je verzekeringspolis mogelijk niet meer up-to-date. Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent, een nieuw huis kocht, een kind kreeg of omdat de kinderen juist het huis uitgingen. Ga eens met je financieel adviseur om de tafel om de verzekeringen door te nemen. En minstens zo belangrijk: als je leven tussentijds veranderd is, zou het goed kunnen dat je een aanvullende dekking nodig hebt (of juist kunt laten vallen). Jouw adviseur kan in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn.
3. Bekijk je woonlasten
Een van de grootste maandelijkse uitgaven: de woonlasten. Dit zijn bijvoorbeeld hypotheek, bijbehorende overlijdensrisicoverzekering en de nutsbedrijven. Voor gas en licht geldt dat een jaarlijkse controle geen overbodige luxe is. Met de gegevens op de jaarrekening kun je, aan de hand van het verbruik, bekijken of er voordeligere aanbieders zijn. Overstappen kan op jaarbasis zomaar een paar honderd euro voordeel opleveren. En hoe zit het met je hypotheek? Mogelijk loopt de rentevastperiode al enige jaren, en betaal je misschien een relatief hoge hypotheekrente. Het oversluiten van de hypotheek kan dan een flinke besparing opleveren. Ook rentemiddeling kan voordelig zijn. Maar oversluiten kost ook geld. Laat je dus goed informeren, zodat je straks echt beter uit bent.
4. Loze abonnementen
In de meeste gezinnen lopen meer dan tien verschillende abonnementen, die opgeteld een behoorlijk prijskaartje hebben. Denk bijvoorbeeld aan de krant, een tijdschrift, een sportabonnement, mobiele telefoons, televisie, internet en vaste telefonie. Dit zijn allemaal normale zaken om geld aan uit te geven, maar óók abonnementen die wel eens langer doorlopen dan gewenst. Heb je een sportabonnement dat je niet gebruikt, ontvang je een tijdschrift dat je nauwelijks leest of past het telefoonabonnement niet meer bij je gebruik? Tijd om daar iets aan te doen! Ook abonnementen voor televisie, internet en vaste telefonie kunnen elders soms goedkoper. Pak de bankafschriften van het afgelopen jaar er eens bij, en kijk welke bedragen er iedere maand of 1x per jaar afgeschreven worden. Welke wil je behouden en welke was je eigenlijk alweer vergeten?
5. Besparen, of gewoon sparen?
Wil je niet zozeer besparen op de maandlasten, maar vooral meer sparen? Een automatische overboeking naar je spaarrekening kan helpen. Via internetbankieren kun je instellen dat aan het eind van de maand, of na ontvangst van het salaris, een vast bedrag wordt overgemaakt naar de spaarrekening. Je kunt dat bedrag natuurlijk altijd handmatig weer terugboeken naar je betaalrekening, mocht dat nodig zijn. Het is vooral een handige stok achter de deur: geld dat niet op de betaalrekening staat, geef je minder gemakkelijk uit. Spaar je bij RegioBank? Dan kun je eenvoudig sparen door verschillende virtuele spaarpotten te gebruiken. Met Mobiel Bankieren van RegioBank maak je voor ieder spaardoel een andere spaarpot aan. Bijvoorbeeld voor een andere auto, een laptop of de zomervakantie. Dat maakt sparen leuker én overzichtelijker.
Bron: RegioBank