Jaarlijks krijgen meer dan 200.000 werknemers een arbeidsongeval waardoor zij langer dan een dag moeten verzuimen. Daarnaast zijn er door bedrijfsongevallen maar liefst 60 doden per jaar te betreuren. Werken met machines kan tot risicovolle situaties leiden. Wie is er dan verantwoordelijk, jij of de fabrikant?
Ervaringen delen
De fabrikant is in eerste instantie verantwoordelijk voor het afleveren van een veilige machine. Maar dat wil niet zeggen dat hij voor een veilig gebruik helemaal niet verantwoordelijk is. Jij als afnemer van machines moet zelf geen ingrijpende veranderingen aanbrengen, maar de fabrikant moet er rekening mee houden dat mensen fouten maken. Het is daarom cruciaal dat jij en de fabrikant regelmatig de ervaringen over de machine delen en de problemen die zich voordoen bespreken. De fabrikant kan dan eventueel voor verbeteringen zorgen. Verder moet je de machine goed onderhouden en zorgen voor de juiste certificering, ook na een ingrijpende of substantiële aanpassing van een machine.
Strafrechtelijk onderzoek
Je bent verplicht om ernstige arbeidsongevallen te melden aan de Inspectie SZW. Die doet vervolgens onderzoek om te bepalen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of er wet- en regelgeving is overtreden. Helaas is dat inderdaad het geval bij veel arbeidsongevallen met letsel of de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie start dan een onderzoek naar strafvervolging. Er moet in dat geval wel een causaal verband zijn tussen het incident en de veiligheid van (het werken met) de machine. De schade moet toe te rekenen zijn aan de fabrikant en/of de werkgever en een van deze partijen had de schade moeten kunnen voorzien. De aansprakelijkheid wordt achteraf vastgesteld. Ook als dat niet leidt tot definitieve aansprakelijkheid, kan dat gevolgen hebben voor je financiën. Banken en verzekeraars aarzelen namelijk om zaken te doen met organisaties en/of personen waarnaar een strafrechtelijk onderzoek is gedaan.
Hoe is jouw aansprakelijkheid verzekerd?
Ook als veilig werken hoog op de agenda staat in je bedrijf, kun je een ongeval niet altijd voorkomen. Wij adviseren dan ook om naast het nemen van preventiemaatregelen naar je verzekeringen te kijken. Hoe is aansprakelijkheid verzekerd en waar kunnen je medewerkers op rekenen als zij door een ongeval getroffen worden? Laat je door je lokale vestiging vrijblijvend hierover informeren en adviseren.