De meest voorkomende oorzaken van een bedrijfsbrand zijn kortsluiting of brand door elektra. Denk aan een stopcontact dat in brand vliegt, een defect in een elektrisch apparaat of slecht aangesloten of aangepaste elektra. Werk je met losse accu’s, (lithium-ion) batterijen of elektrische gereedschappen? Dan loopt je bedrijf extra risico.

Met de juiste preventiemaatregelen, zoals het installeren van brandmelders, beperk je de gevolgen van een brand in je bedrijf. Natuurlijk plaats je ook een of meerdere brandblussers. Maar wat doe je als de standaardmaatregelen misschien niet voldoende zijn? Deze tips kunnen je helpen om het risico op brand te verlagen.

  1. Gebruik stekkerdozen op de juiste manier
    Voorkom altijd het doorlussen van verlengsnoeren en gebruik slimme stekkerdozen met overbelastingsbeveiliging. Deze stekkerdozen schakelen automatisch de stroomtoevoer uit bij een te hoge belasting en kun je zelfs koppelen aan een app om realtime stroomgebruik te monitoren.
  2. Installeer thermische beveiligingssensoren op kritieke apparatuur
    Dit zijn speciale sensoren die abnormale temperatuurstijgingen in elektrische apparaten detecteren en direct een waarschuwing geven of het apparaat uitschakelen.
  3. Gebruik een speciale batterijkluis voor opslag van lithium-ion batterijen of accu’s
    Brandwerende batterijkluizen kunnen extra bescherming bieden. Deze kluizen zijn specifiek ontworpen om de brand van een lithium-ion batterij of accu te isoleren, als het onverhoopt een keer misgaat.
  4. Maak gebruik van beschermende transporthoezen en ‘FireBlankets
    Als je batterijen of apparatuur met batterijen moet vervoeren, kun je gebruikmaken van speciale hoezen die brandvertragend zijn om het risico op een accubrand te minimaliseren. Gaat het toch mis? Er zijn speciale branddekens die zijn ontworpen om een accubrand in te dammen. Ze zijn hittebestendig en helpen om de brand te isoleren en te doven.
  5. Toepassing van nanocoatings op batterijen
    Dit zijn speciale coatings die het risico op kortsluiting verminderen door de interne componenten van de batterij te beschermen tegen vocht en mechanische schade.
  6. Pas slimme batterijbeheersystemen (BMS) toe
    Bedrijven die veel met batterijen werken, zoals in de transport- of energiesector, kunnen met een batterijbeheersystemen (BMS) de batterij of accu monitoren en automatisch acties ondernemen bij problemen als oververhitting.
  7. Gebruik batterijen met ingebouwde zelfdovende materialen
    Sommige moderne batterijen zijn ontworpen met materialen die zelfdovend zijn bij oververhitting, wat het risico op een accubrand drastisch kan verlagen.
  8. Gebruik kabelgoten met geïntegreerde brandbeveiliging
    Deze kabelgoten zijn ontworpen om in geval van brand de verspreiding van vlammen tegen te gaan. Ze zijn speciaal behandeld om brandvertragend te werken.
  9. Installeer een UPS (Uninterruptible Power Supply) met overspanningsbeveiliging
    Dit beschermt niet alleen tegen stroomuitval, maar voorkomt ook overspanningsschade aan gevoelige apparatuur. Overspanning kan namelijk een elektrische brand kan veroorzaken.
  10. Implementeer automatische blussystemen voor serverruimtes en technische ruimtes
    Deze systemen kunnen rook en hitte detecteren en een automatische blusactie starten. Vaak met inert gas, omdat dat veiliger is voor apparatuur dan blussen met water.

Verzekeren tegen brandschade

Ondanks preventieve maatregelen bestaat er een kans dat jouw bedrijf ooit getroffen wordt door een brand. Jouw zakelijk adviseur in de buurt helpt je graag om de ernst van de gevolgen te beperken en zo snel mogelijk weer verder te kunnen. Maak gerust een afspraak voor onafhankelijk advies op gericht op jouw bedrijf. Onze oplossingen helpen je vooruit.