Je bent gezond en staat midden in het leven! Hopelijk blijft dat nog heel lang zo. Toch is het verstandig om even stil te staan bij de vraag wat je voor je nabestaanden hebt geregeld als je onverwachts komt te overlijden. Welke vormen van nabestaandenpensioen bestaan er en wat verandert er vanaf 2022 met de verdeling van het pensioen bij een scheiding? Wij zochten het voor je uit.

1. Nabestaandenpensioen voor je partner 

Als je bij je werkgever pensioen opbouwt, heeft je partner vaak recht op een nabestaandenpensioen. Dit nabestaandenpensioen gaat meteen in na je overlijden, ook als je de pensioenleeftijd nog niet hebt bereikt.

  • Nabestaandenpensioen bij overlijden vóór je pensioendatum
    De hoogte van het nabestaandenpensioen is afhankelijk van meerdere factoren. Ben je in het verleden gescheiden? Dan is de kans groot dat je ex-partner (bijzonder) nabestaandenpensioen ontvangt. En dat betekent mogelijk een lager pensioen voor je huidige partner. Kijk in het echtscheidingsconvenant welke afspraken jij en je ex-partner hebben gemaakt. Let wel: de regels hierover wijzigen per januari 2022. Verderop in dit artikel vertellen we hier meer over.
  • Nabestaandenpensioen na je pensioendatum
    Overlijd je na je pensioendatum, dan stopt het ouderdomspensioen. Vaak gaat het nabestaandenpensioen in, tenzij jullie wat anders hebben afgesproken. Bekijk ook na je pensioendatum regelmatig of jullie alles nog goed geregeld hebben.
  • Soms geen of minder nabestaandenpensioen
    Houd er rekening mee dat het recht op nabestaandenpensioen kan vervallen als je van werkgever wisselt of je baan verliest. Als jij overlijdt, krijgt je partner in dat geval geen pensioen van de oude pensioenuitvoerder. Daarnaast stopt in sommige regelingen de uitkering als je achtergebleven partner opnieuw gaat samenwonen of trouwen. Ga samen met je partner na hoe het zit met jullie nabestaandenpensioen. Check ook of het inkomen na je overlijden voldoende is. Werkt je partner ook? Doe dan hetzelfde voor het pensioen van je partner.
  • Krijgt je partner genoeg pensioen?
    Check of het pensioen voor je partner voldoende is om de lasten te kunnen blijven betalen. Kan je gezin in het huis blijven wonen en gewoon verder leven? Vergeet hierbij niet na te gaan of je partner recht heeft op bepaalde toeslagen. Dit geldt ook in het geval dat jouw partner overlijdt en jij, eventueel met kinderen, achterblijft. Soms heeft de achtergebleven partner ook nog recht op een anw-uitkering van de overheid.

2. Nabestaandenpensioen voor je ex-partner 

Heb je een ex-partner, dan heeft die mogelijk ook recht op een uitkering van jouw pensioenuitvoerder als jij overlijdt. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Dit bijzonder nabestaandenpensioen krijgt je ex-partner alleen als in je pensioenregeling staat dat er een partnerpensioen op opbouwbasis is. Is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd? Dan vervalt het partnerpensioen nadat jullie uit elkaar zijn gegaan.

  • Wetswijziging verdeling pensioen bij scheiding
    Heeft je pensioenregeling een nabestaandenpensioen op opbouwbasis? Dan verandert er volgende jaar iets. Op dit moment blijven ex-partners via deze pensioenregeling financieel levenslang met elkaar verbonden, ook als ze al lang uit elkaar zijn. Dat kan vervelende situaties opleveren. Daarom is er een wetswijziging ingediend die waarschijnlijk op 1 januari 2022 ingaat. Vanaf die datum hebben allebei de ex-partners recht op de helft van het partnerpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Nu gaat het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd voor en tijdens het huwelijk nog naar de ex-partner die het pensioen niet opbouwde.

3. Nabestaandenpensioen voor kinderen (wezenpensioen)

Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot je kind klaar is met een studie.

Let op! De (half)wezenuitkering van de overheid is vervallen. Dat betekent dat kinderen geen uitkering meer krijgen van de overheid als een ouder overlijdt. Alleen als beide ouders zijn overleden, is er een anw-uitkering voor kinderen.

Ook dan zijn wij er voor jou

Het leven is onvoorspelbaar. Als je onverhoopt komt te overlijden, wil je dat je nabestaanden goed verzorgd achterblijven. Ook bij scheiding is het belangrijk om zaken goed vast te leggen. Houd daarbij rekening met de nieuwe wet die in aantocht is. Hoe zorg jíj ervoor dat je je nabestaanden goed achterlaat bij overlijden? Heb je dit goed inzichtelijk? Neem anders eens contact op met een van onze lokale adviseurs. Ook dan zijn we er voor jou.