Je hebt vast al gehoord dat het pensioenstelsel de komende jaren gaat veranderen. Je krijgt straks meer inzicht in je eigen pensioenvermogen of ‘pensioenpotje’. Wat er precies gaat veranderen, is voor veel mensen nog niet duidelijk. Daarom geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het pensioenpotje.
Dit artikel gaat over het pensioen dat je opbouwt als je in loondienst bent. Bouw je pensioen op bij een verzekeraar? Verzekeraars werken al langer met eigen ‘pensioenpotjes’.
Waarom komt er een nieuw pensioenstelsel?
Om ervoor te zorgen dat ook de generaties na ons een goed pensioen kunnen krijgen. En om ervoor te zorgen dat mensen meer inzicht krijgen in hun pensioenopbouw. Het nieuwe pensioenstelsel zal ook beter aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt.
Wat gaat er veranderen?
- Je krijgt meer inzicht in jouw pensioenpotje
In het nieuwe stelsel zie je precies hoeveel geld jij samen met je werkgever inlegt in jouw pensioen. Je persoonlijke pensioenvermogen (oftewel jouw pensioenpotje) bestaat uit alle premie die jij en je werkgever hebben ingelegd, plus het rendement dat dit geld heeft opgeleverd.
- Pensioenstelsel sluit beter aan op huidige arbeidsmarkt
Werknemers wisselen tegenwoordig vaker van baan, nemen een sabbatical of starten een eigen bedrijf. In het nieuwe stelsel zien ze beter wat de impact daarvan is op de hoogte van hun pensioen.
- Pensioen via de werkgever kan meebewegen met de economie
Als het economisch goed gaat en het rendement op de beleggingen hoog is, kan je pensioen omhoog. Gaat het economisch slechter, dan kan je pensioen ook omlaag.
Moet ik zelf mijn pensioenpotje gaan beheren?
Nee, je hoeft niet zelf te beleggen. Dat blijft de pensioenuitvoerder doen. Jij legt samen met je werkgever premie in, de pensioenuitvoerder belegt dit geld en keert later het pensioen uit aan jou.
Wat gebeurt er als mijn potje leeg raakt?
Je potje kan niet leegraken. Ook in het nieuwe pensioenstelsel heb je recht op een levenslang werknemerspensioen. Leef je langer dan gemiddeld, dan wordt jouw pensioenpotje aangevuld vanuit het pensioenpotje van mensen die eerder zijn overleden dan verwacht. Want het uitgangspunt blijft dat we ons pensioen gezamenlijk opbouwen. En dat we financiële risico’s met elkaar delen.
Kunnen de uitkeringen uit mijn pensioenpotje erg gaan schommelen?
Pensioenen reageren eerder op economische ontwikkelingen. Maar de nieuwe pensioenwet regelt wel dat er buffers zijn om schommelingen zo veel mogelijk op te vangen. En er is afgesproken dat de bewegingen minder groot worden als je (bijna) met pensioen gaat. Bovendien houd je altijd een vaste basis, namelijk je AOW-uitkering.
Wat gebeurt er met mijn pensioenpotje als ik overlijd?
Dan krijgen je partner en kinderen een nabestaandenpensioen. Het pensioenfonds krijgt het pensioenvermogen dat overblijft. Heb je geen partner of kinderen, dan gaat je volledige pensioenvermogen naar het pensioenfonds. Hiervan betaalt het pensioenfonds het pensioen voor mensen die langer leven dan gemiddeld.
Wat moet ik zelf regelen voor het aanpassen van mijn pensioen?
Niets. Je krijgt vanzelf bericht van je werkgever of pensioenuitvoerder als er meer bekend is over jouw nieuwe pensioenregeling. Een paar tips om je voor te bereiden:
- Check voor de zekerheid bij je pensioenuitvoerder of je contactgegevens kloppen.
- Als je brieven en e-mails over je nieuwe pensioen krijgt, lees ze dan goed door.
- Heb je vragen? Stel ze!
Wat kan ik zelf doen voor een hoger pensioen?
Je pensioen bestaat uit meerdere onderdelen. Je krijgt een AOW-uitkering en bouwt pensioen op via je werkgever. Daarnaast kun je ook zelf inkomen voor later bij elkaar sparen. Bijvoorbeeld op een spaarrekening of met een lijfrenteverzekering. Als je hier op tijd mee begint, dan hoef je je daar later geen zorgen over te maken.
Onze pensioenadviseurs brengen met jou in kaart hoeveel pensioen je nu al hebt opgebouwd. En berekenen samen met jou hoeveel pensioen je werkelijk nodig hebt. Samen zorgen we ervoor dat je genoeg bij elkaar spaart om jouw pensioenwensen te realiseren. Ook dan zijn we er voor jou.