Voor personen die in loondienst zijn werkt de pensioenopbouw net even iets anders dan voor een zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Als zzp’er dien je zelf actie te ondernemen om de pensioenopbouw te regelen. Er zijn verschillende varianten waarop een zzp’er zijn pensioen kan opbouwen. De verschillende varianten worden hieronder toegelicht.

Variant 1: AOW-pensioen

Iedere ingezetene van Nederland die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, heeft recht op een AOW-uitkering. Dus ook als je verder geen pensioen opbouwt.

Hoeveel AOW-uitkering iemand ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest in Nederland. Je bouwt een volledig AOW-pensioen op als je vanaf je 17e tot de AOW-leeftijd verzekerd bent. Voor ieder jaar dat je niet verzekerd bent geweest wordt je AOW-uitkering met 2% ingekort. Dus heb je bijvoorbeeld 5 jaar in het buitenland gewoond, dan ontvang je 5 x 2% = 10% minder AOW.
  2. Het bedrag dat je ontvangt als AOW-uitkering verschilt ook per woonsituatie. Er zijn verschillende bedragen voor alleenstaanden, samenwonenden en getrouwde stellen.

Variant 2: pensioenopbouw door te sparen

Natuurlijk kun je ook pensioen opbouwen door structureel iedere maand een vast percentage van je inkomen op een spaarrekening te plaatsen. Hierdoor groeit je pensioen weliswaar langzamer maar wel op een constant niveau. Het nadeel bij deze variant van pensioenopbouw is dat het geen belastingvoordeel oplevert. Hieronder is in een overzicht weergegeven wat het vermogensrendementsheffing op spaargeld in 2018 is:

Schijf  Vermogen in euro’sVerondersteld rendement BelastingtariefVermogens-rendementsheffing
1< 30.0002,65 %0 %0 %
230.000 tot 100.8002,65 %30 %0,79 %
3100.801 tot 1.008.0004,52 %30 %1,36 %
4> 1.008.0005,38 %30 %1,61 %
       

Bron: belastingdienst 2018

Variant 3: pensioenopbouw via lijfrente

Met het opbouwen van pensioen via een lijfrente bouw je een kapitaal op voor later. Dit kan in de vorm van een verzekering of via een bankrekening. Via een lijfrente kun je er ook voor zorgen dat je nabestaanden een uitkering ontvangen. Je hebt zelf de regie over het opgebouwde kapitaal. De uitkeringsduur van de lijfrente is tijdelijk of levenslang. Dit is afhankelijk van de fiscale randvoorwaarden.

Variant 4: pensioenopbouw vanuit je oude werkgever

Als je eerder in loondienst hebt gewerkt en destijds deel hebt genomen aan de pensioenregeling van je toenmalige werkgever, is het soms mogelijk om verder pensioen op te bouwen via je voorgaande werkgever. Je betaalt dan iedere maand de premie en dit wordt dus niet meer ingehouden van je salaris. Dit is afhankelijk van de pensioenuitvoerder (verzekeraar of pensioenfonds).

Variant 5: fiscale oudedagsreserve

Als zelfstandige zonder personeel mag je voor de inkomstenbelasting jaarlijks een deel van de behaalde winst apart zetten voor jouw oudedagsvoorziening. De gereserveerde winst wordt de oudedagsreserve genoemd.

Om een deel van de jaarwinst toe te voegen aan je oudedagsreserve moet er aan het urencriterium voldaan worden én de AOW-leeftijd moet nog niet bereikt zijn aan het begin van het kalenderjaar. Het urencriterium bestaat uit de volgende twee voorwaarden:

  • in het kalenderjaar moet je minimaal 1.225 uren besteed hebben aan de onderneming;
  • de bestede tijd aan je onderneming moet meer zijn dan aan andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld loondienst.

Van de winst wordt er 9,44 % aan de oudedagsreserve toegevoegd, in 2018 is hier een maximum aangesteld van € 8.775,-.

Variant 6: je bedrijf als pensioenopbouw

Zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en je jouw bedrijf verkoopt, heb je ook een vorm van pensionering. Om je bedrijf te verkopen zullen er een aantal acties ondernomen moeten worden. De onderneming moet verkoopklaar gemaakt worden. Om je bedrijf voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen, moeten uiteraard alle zaken op orde zijn. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld: de winstgevendheid van het bedrijf ná de overname. Personen of organisaties die een bedrijf overnemen, zullen na de overname ook winst willen behalen. Er moet perspectief zijn voor de nieuwe eigenaren van je onderneming. Een onderneming dat geen toekomstperspectief heeft, geeft geen meerwaarde voor de nieuwe eigenaar.

Variant 7: collectieve pensioenregeling voor de zzp’er

Voorheen was het niet mogelijk om als zzp’er aan een collectieve pensioenregeling deel te nemen. Sinds kort hebben zowel FNV als Alternatief voor Vakbond het initiatief genomen om een lijfrenteregeling voor zzp’ers op te zetten. Door deel te nemen aan de collectieve lijfrenteregeling voor zelfstandigen, profiteer je van lagere kosten. Je bepaalt (binnen de fiscale spelregels) zelf hoe lang je jouw geld wilt laten uitkeren en dus ook hoeveel pensioen je opbouwt. Je kunt tussen je 60e en 72e leerjaar een moment uitkiezen om met pensioen te gaan.

Heb je nog vragen over de bovengenoemde varianten? Maak vrijblijvend een afspraak of kom even langs bij een van onze vestigingen!