Als ondernemer kun je te maken krijgen met een conflict. Bijvoorbeeld als je leverancier zich niet aan de afspraken houdt. Hoe ga je om met zo’n conflict en wat zijn dan je mogelijkheden om het op te lossen?

In de zakelijke wereld kunnen conflicten optreden, bijvoorbeeld tussen leverancier en opdrachtgever. Of in een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer. Of je nu een zzp’er of mkb’er bent: deze conflicten hebben vaak juridische gevolgen. En die kunnen vervolgens weer een hoop geld kosten.

Hoe pak je het aan?

Het is altijd goed om bij een conflict eerst te kijken naar de situatie. Wat is er precies aan de hand? Slaap er een nachtje over, bekijk het probleem van verschillende kanten en probeer je emotionele gevoel over de situatie uit te schakelen. Kun je het zelf oplossen? Dat is natuurlijk altijd fijn. Maar in sommige gevallen kun je beter juridisch advies inwinnen.

Check altijd eerst welke rechten je hebt als ondernemer bij een zakelijk geschil. Er zijn vaak al juridische mogelijkheden om het conflict op te lossen. Vraag daarom zeker ook om advies bij een advocaat of bij een mediator. In sommige branches zijn er bovendien geschillencommissies waar je terecht kunt. Je kunt ten slotte ook terecht bij je zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Het voordeel van een zakelijke rechtsbijstandverzekering

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering verzekert je van juridische hulp bij een conflict. Dat wil zeggen dat, wanneer je in een zakelijk conflict terecht komt, de verzekeraar namens jou het geschil probeert op te lossen.

Wat er precies valt onder de zakelijke rechtsbijstandverzekering, hangt af van de verzekeraar. Bij veel rechtsbijstandverzekeringen is bemiddeling en juridisch advies verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan advies over personeel, sociale wetgeving of koop, huur en onderhoud van bedrijfsruimte.

Niet alles wordt vergoed. Dat kan variëren van juridische conflicten en geschillen bij belastingzaken, een verkeersovertreding, een faillissement, tot aan een geschil over een fusie of overname,  kredietverlening of subsidies. Ook geschillen over merknamen, octrooirechten, handelsnamen en auteursrechten vallen meestal niet binnen de zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering: niet noodzakelijk, wel verstandig

Elke situatie en elk conflict is anders. Je kunt als ondernemer nooit zeker weten wat er gebeurt in de toekomst. Het is daarom raadzaam om je te verzekeren voor zakelijke conflicten. Dat zal je immers een hoop problemen en kosten besparen, op het moment dat je daadwerkelijk in een conflict terecht komt. Heb je vragen over verzekeringen en de beste mogelijkheden voor jou en jouw onderneming? Maak gerust een afspraak met een van onze adviseurs. Onze oplossingen helpen je vooruit.