Dat de AOW-leeftijd langzaamaan stijgt, is algemeen bekend. Sinds 2016 wordt deze in stappen van drie maanden verhoogd en vanaf 2018 in stappen van vier maanden. Daarmee wordt de AOW-leeftijd 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Directe gevolgen?

De verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd aan de levensverwachting heeft directe gevolgen voor verzekeringen die zijn gebaseerd op het sociale zekerheidsstelsel. De premie is namelijk in veel gevallen gebaseerd op een eindleeftijd van 65 jaar. Bij een hogere eindleeftijd dan 65 jaar moet de premie mogelijk naar boven bijgesteld worden. Daarnaast worden langdurig zieken en medewerkers met een WIA-uitkering vanuit een WIA-aanvullende verzekering, geconfronteerd met een inkomensval tot het moment dat de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt.

Belangrijk dat dekking aansluit 

De WIA wordt op de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd aangepast. Ook de daarop aansluitende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld de WIA-excedentverzekering en WGA-gatverzekering. Het is belangrijk dat deze dekkingen aansluiten op de (mogelijke) aanpassingen die u in uw pensioenregeling doorvoert. Verzekeraars gaan hier verschillend mee om.

Controleer en ga in gesprek

Mogelijk heeft u in uw arbeidsvoorwaarden een toezegging gedaan omtrent arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidspensioen. Wij adviseren u om te controleren of u deze op de nieuwe AOW-gerechtigde leeftijd moet aanpassen. Daarbij maakt het verschil of u een toezegging heeft gedaan tot de 65-jarige of de AOW-gerechtigde leeftijd.  Belangrijk voor u en uw werknemers om hierover in gesprek te gaan met uw zakelijk adviseur. Wij helpen u hier graag bij.