Niet kunnen werken door een griepje, infectie of kortdurende blessure: het overkomt iedereen wel eens. Toch kan verzuim een behoorlijke impact hebben op de productiviteit en continuïteit van een onderneming, zeker als het verzuim langer duurt. Sta jij wel eens stil bij de werkgerelateerde risico’s voor jouw medewerkers?

Verzuimreductie

Een zieke werknemer kost al snel 2,5 keer zijn salaris (vaak zo’n 250 tot 400 euro per dag). Zeker voor een klein bedrijf is dat een flinke smak geld. Verzuim is dan ook het grootste personeelsrisico voor ondernemers. Is een van je medewerkers zes weken of langer ziek, dan is er sprake van langdurig ziekteverzuim. Je kunt ziekteverzuim niet helemaal voorkomen, maar als werkgever is het cruciaal om te investeren in preventieve maatregelen. Zo lever je een aanzienlijke bijdrage aan het (werk)geluk en de gezondheid van jouw medewerkers.

Tijdens het werk

Een gezonde en veilige werkomgeving bevordert het welzijn van medewerkers en vermindert verzuim.

  1. Zorg voor goede werkplekken die voldoen aan de Arbowet. Zijn de bureaus op kantoor aan vervanging toe? Overweeg dan de aanschaf van zit/sta-bureaus zodat je medewerkers kunnen afwisselen tussen zittend en staand werken. Dit is minder belastend voor rug, nek en schouders.
  2. Probeer de werkdruk zo stabiel mogelijk te houden. Natuurlijk zijn pieken niet te vermijden, maar zorg voor een goede balans.
  3. Lachen is gezond! Creëer een plezierige werkomgeving, zodat je medewerkers het ook met elkaar leuk hebben.
  4. Heldere verzuimregels geven duidelijkheid hoe medewerkers zich ziek kunnen melden en wat de vervolgstappen zijn. Leg dit ook vast in een verzuimprotocol dat voor iedereen toegankelijk is. Betrek je medewerkers erbij door ze voorlichting of training te geven.
  5. Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) brengt de gezondheids- en veiligheidsrisico’s op de werkvloer in kaart. Denk dan aan lichamelijke risico’s zoals fysiek zwaar werk of blootstelling aan straling. Of minder zichtbare risico’s zoals werkstress. Samen met het daaruit voortvloeiende plan van aanpak is het een belangrijke basis voor veilige werkomstandigheden. Wist je ook dat een inspecteur een boete mag opleggen als er geen (actuele) RI&E met plan van aanpak is?
  6. Overwerken en verzuim zijn nauw met elkaar verbonden. Incidenteel langer blijven doorwerken kan soms nodig zijn om een deadline te halen of een project af te ronden. Als medewerkers echter regelmatig overwerken, verhoogt dat de kans op verzuim. Frequent en langdurig overwerken kan leiden tot uitputting, slaapproblemen, stress of psychische problemen. Ook vermindert het de motivatie, neemt de productiviteit af en is er een grotere kans op fouten of ongevallen op de werkvloer. Daarnaast kan overwerk ook leiden tot problemen in de privésfeer.
  7. Je bevordert een gezonde levensstijl onder andere door medewerkers voldoende pauzes te laten nemen, fruit op het werk aan te bieden, ze te stimuleren om voldoende te bewegen (tijdens de lunchpauze een rondje wandelen) en door ze aan te moedigen om hun vakantiedagen op te nemen.

Buiten het werk

Moedig je medewerkers aan om hun leven buiten het werk in balans te houden, daar profiteer jij als werkgever ook van.

  1. De juiste werk-privébalans, bijvoorbeeld door het bieden van flexibele arbeidstijden of de mogelijkheid om thuis te werken, helpt jouw medewerkers om evenwicht te vinden tussen hun werkzaamheden en vrije tijd. Ze voelen zich gelukkiger, ervaren minder stress, zijn gezonder en presteren beter.
  2. Zijn er medewerkers met buitengewone omstandigheden, zoals mantelzorg? Denk dan eens aan het bieden van flexibel verlof, zodat ook zij een goede werk-privébalans ervaren.
  3. Voldoende beweging is belangrijk om gezond te blijven, zeker bij een zittend beroep. Stimuleer je medewerkers om ook buiten werktijd actief te zijn. Bijvoorbeeld door een gezonde competitie te organiseren zoals een ‘stappen challenge’ of inspireer ze door te delen welke (bijzondere) sport jouw medewerkers beoefenen.

Verzuimverzekering afsluiten of niet?

Het leven blijft onvoorspelbaar en er kan altijd iets onverwachts gebeuren, met alle financiële gevolgen van dien. Inzicht in de risico’s van verzuim en het treffen van passende maatregelen geeft je als ondernemer (financiële) rust.

Valt een medewerker langer uit vanwege ziekte dan ben je verplicht om twee jaar lang (minimaal 70% van) het salaris door te betalen. De kosten met betrekking tot het verzuim en re-integratie kunnen – zeker in het geval van langdurig verzuim – flink oplopen. Deze kun je opvangen door een verzuimverzekering af te sluiten, maar dat ben je als werkgever niet verplicht.

Naast een verzuimverzekering op maat helpen wij je graag met passende arbodienstverlening en overige aanvullende verzekeringen. Verzeker je via Veldsink van een gezond advies. Jouw zakelijk adviseur in de buurt helpt je graag met onafhankelijk advies op maat. Onze oplossingen helpen je vooruit.