Een no-riskpolis is een regeling om medewerkers met een ziekte of een beperking aan te nemen zonder het risico van hoge ziektekosten. De polis dekt het ziekterisico af, omdat werkgevers aanspraak kunnen maken op een Ziektewet-uitkering voor een zieke werknemer. Dit verlaagt het financiële risico en maakt het voor werkgevers mogelijk om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt volwaardig mee te laten draaien in de onderneming. Weet jij wie van jouw medewerkers onder de no-riskpolis valt?
Ziektewetvangnetregeling
Als een medewerker met een no-riskstatus ziek wordt, zorgt de Ziektevangnetregeling dat een werkgever gecompenseerd wordt voor de loonkosten tijdens ziekteperiode. Het is dus belangrijk om te weten of jouw medewerkers in aanmerking komen voor een vangnetregeling. Binnen de Ziektevangnetregeling wordt er onderscheid gemaakt tussen de ZW-no-riskpolis en de ZW-vangnetsituaties.
- ZW-no-riskpolis (bijvoorbeeld: Wajonger, WIA-gerechtigden)
- Wajonger: personen met een Wajong-uitkering, wat staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Een werkgever kan aanspraak maken op de ZW-no-riskpolis als een werknemer een Wajong-uitkering heeft. In geval van ziekte van deze medewerker wordt het loon vergoed vanuit het Ziektewetvangnet.
- WIA-gerechtigden: iemand met een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen), bijvoorbeeld vanwege een arbeidsongeschiktheid, valt ook onder de no-riskpolis. Als een werknemer met zo’n uitkering ziek wordt, kun je als werkgever een beroep doen op de Ziektewetvangnetregeling.
- ZW-vangnetsituaties (bijvoorbeeld: zwangerschap, orgaandonatie)
- Zwangerschap: werkneemsters die ziek worden als gevolg van zwangerschap vallen onder de ZW-vangnetsituatie. Je kunt als werkgever compensatie krijgen voor de loonkosten tijdens ziekte als gevolg van zwangerschap.
- Orgaandonatie: medewerkers die ziek worden als gevolg van orgaandonatie vallen eveneens onder de ZW-vangnetsituatie. Ook in dit geval kun je als werkgever aanspraak maken op compensatie voor de loonkosten tijdens de ziekteperiode.
Zo ga je het gesprek aan
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regelingen en situaties. Zo ben je er zeker van dat je op de juiste manier handelt en gebruik kunt maken van eventuele compensaties. Toch lijkt het soms lastig om te achterhalen of een werknemer onder deze vangnetbepaling valt, omdat je als werkgever niet mag vragen naar een ziekte of een beperking.
Wanneer een werknemer langer dan 2 maanden in dienst is óf als een medewerker in aanmerking komt voor de no-riskpolis van de Ziektewet (Ziektewetvangnetuitkering), mag je er wel naar informeren. Stel dan letterlijk de vraag ‘ Val je onder een vangnetbepaling?’. De medewerker is verplicht om jou deze informatie te geven. Hij of zij hoeft alleen te antwoorden met een “Ja” of “Nee”, maar hoeft je geen inhoudelijke informatie te geven over de ziekte/beperking of om welke uitkering het gaat. Een arbodienst mag daarentegen wel vragen stellen of de ziekte/beperking.
Bevestigt een medewerker dat hij of zij een no-risk status heeft, dan is het belangrijk om bij ziekte tijdig een melding te maken bij het UWV. De uiteindelijke verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij jou als werkgever. Het is dus verstandig om al vóórdat er sprake is van ziekte te inventariseren of jouw medewerkers een no-riskstatus hebben.
Ondersteuning op het gebied van verzuim
Het leven is onvoorspelbaar en er kan altijd iets onverwachts gebeuren, met alle financiële gevolgen van dien. Inzicht in de risico’s van verzuim en het treffen van passende maatregelen geeft je als ondernemer (financiële) rust. Financiële risico’s door verzuim en re-integratie kun je bijvoorbeeld opvangen door een verzuimverzekering af te sluiten, maar dat ben je als werkgever niet verplicht. Ook een passende arbodienstverlening is goud waard. Zij zorgen voor verzuimpreventie, om ziekmeldingen zoveel mogelijk te voorkomen. Wil je meer informatie? Jouw zakelijk adviseur in de buurt ondersteunt je graag met onafhankelijk advies op maat. Onze oplossingen helpen je vooruit.