Soms zie je een woning op Funda die helemaal aansluit bij jouw woonwensen. Maar als je dan de makelaar belt, blijkt dat andere geïnteresseerden je al voor waren. Een tegenvaller, aangezien je moet concurreren met andere mogelijke kopers. Hoe zorg je ervoor dat je snel kunt toeslaan, zodat jij juist diegene bovenaan de lijst bent?
Het kopen van een woning is geen dagelijkse bezigheid. Sterker nog, het is doorgaans de grootste aankoop die je doet in je leven. Daarbij overhaast of onzorgvuldig te werk gaan, is niet verstandig. Je wilt immers zekerheid dat alles financieel en juridisch goed geregeld is. Aan de andere kant werkt het demotiverend wanneer je steeds achter het net vist omdat anderen sneller beslissen en jou voor zijn in het onderhandelingsproces.
Breng je woonwensen in kaart
Voordat je je gaat oriënteren op de woningmarkt, is het handig om je woonwensen zo helder mogelijk op een rij te zetten. Welke zaken zijn écht een vereiste en wat zijn bijkomende wensen. Voorbeelden zijn het aantal kamers, de behoefte aan een tuin op het zuiden of de staat van de woning. Zijn de exacte wensen duidelijk, dan zoek je gerichter en voorkom je dat dergelijke zaken pas aan de orde komen wanneer je verder in het koopproces bent.
Schrijf je in bij makelaars
Veel makelaars hebben een service waarbij je hun aanbod per e-mail kunt ontvangen, al dan niet op basis van voorkeuren die je via de website van de makelaar aangeeft. Het kan handig zijn om je hiervoor aan te melden. Dit aanbod staat namelijk niet altijd direct ook op huizensites als Funda. Zo kun je andere geïnteresseerden voor zijn die het makelaarsaanbod pas later zien.
Kijk op diverse huizensites
Van de Nederlandse huizensites is Funda de grootste. Toch loont het de moeite om voor het meest actuele aanbod je ook op andere sites te oriënteren. Bijvoorbeeld de website van Makelaarsland, Remax, VBO-makelaars of de site van makelaars in de buurt. Stap ook eens binnen bij een makelaar, die heeft wellicht suggesties waar je tijdens het zoeken op internet zelf niet bij stilstaat.
Ga zelf op onderzoek uit
Op internet kun je veel informatie vinden over woningen. Van uitgebreide foto’s tot informatie over de buurt zelf. Voor de echte woonbeleving kun je een bezoek brengen aan de buurt die je op het oog hebt. Een praatje aanknopen met buurtbewoners kan nuttige informatie opleveren, nog voordat je ook maar één bezoek gebracht hebt aan de makelaar.
Plan bezichtigingen
Het bezichtigen van een woning komt niet altijd even goed uit. Bijvoorbeeld vanwege afspraken op het werk. Een andere keer kun jij wel maar heeft de makelaar wellicht geen gelegenheid. Vraag ook of een bezoek in de avonduren mogelijk is, bij voorkeur als het nog licht is zodat je een goed beeld van het huis krijgt. Maak eventueel vooraf al een afspraak voor een tweede bezichtiging. Hierdoor heb je voldoende tijd om een aankoopmakelaar of een kennis met verstand van zaken mee te vragen.
Snel handelen kan soms nodig zijn als je een gewild huis op het oog hebt. Krijg je echter het gevoel overhaast te handelen, doe dan even een stap terug en bedenk of je daadwerkelijk de onderhandeling in wilt gaan. Uiteraard kun je een aankoopmakelaar raadplegen die het aankoopproces met je oppakt.
Weet wat je kunt betalen
Natuurlijk kun je naar een vrijstaande villa gaan kijken, maar als je van tevoren al weet dat dit niet in je bereik ligt maak je het jezelf alleen maar moeilijk als dat je droomhuis blijkt te zijn. Ga dus vooraf naar je hypotheekadviseur zodat je met een reëel beeld van je financiële mogelijkheden gericht naar huizen binnen dat budget kunt zoeken.
Bron: RegioBank