Heb je een afspraak voor een bezichtiging van het huis dat je op het oog hebt? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Zeker omdat je vaak maar een minuut of 20 hebt om het huis te bekijken. Bereid je dus voor en stel de juiste vragen zodat je alles te weten komt over de woning.

Bereid je voor op de bezichtiging

  • Lees alle informatie die je hebt nog eens goed door en noteer wat je nog mist of wat onduidelijk is voor je. Is er bijvoorbeeld geen foto van de badkamer dan kun je je afvragen waarom dat is.
  • Krijg een beeld van de omgeving door er alvast een kijkje te gaan nemen vóór je de afspraak hebt. Check dus ook hoe de woningen in de buurt eruit zien en hoe je bijvoorbeeld het doorgaande verkeer in de straat ervaart.
  • Weet van tevoren wat je maximale hypotheek is. Jouw hypotheekadviseur gaat graag voor je na wat jij kunt lenen.

De bezichtiging: welke vragen stel je?

Je gaat een huis bezichtigen om een gevoel te krijgen of het huis je bevalt, of het ‘goed voelt’. Het is ook de ideale gelegenheid om vragen te stellen aan de makelaar om een duidelijk beeld te krijgen of dit huis wel écht iets voor je is. Dit zijn vragen die je zeker niet moet vergeten:

Waarom gaan de huidige eigenaren verhuizen?

Het antwoord op deze vraag geeft je meer duidelijkheid of het een fijn huis en een prettige plek is om te wonen. De reden heeft mogelijk niets te maken met het huis en dat wil je graag weten. Hebben de huidige bewoners haast vanwege bijvoorbeeld een scheiding? Dan biedt dat misschien wel onderhandelingsmogelijkheden.

Hoeveel kijkers zijn er?

Ook met het oog op de onderhandelingen is het handig om te weten of jij de enige kijker bent of een van de vele gegadigden? Bij veel kijkers zul je mogelijk met een hoger bod moeten komen om meer kans te maken.

Is de cv-ketel aan vervanging toe?

Als de cv-ketel inmiddels aan vervanging toe is, dan krijg je mogelijk te maken met de kosten voor een nieuwe. Wellicht is het dan verstandig om te overwegen een warmtepomp te plaatsen.

Hoe hoog zijn de kosten voor gas en elektra?

Vraag naar de kosten van gas en elektriciteit om een beeld te krijgen van de energielasten. Bekijk het natuurlijk wel in verhouding met de samenstelling van het gezin: 4 personen verbruiken meer dan 2. Welk energielabel heeft het huis? Dit geeft je zicht op de duurzaamheid van de woning. Hierin staat ook hoe goed de woning is geïsoleerd, wat invloed heeft op het energieverbruik.

Hoe oud is de keuken?

Is de huidige keuken jouw smaak en wil je er nog een tijdje mee doen? Vraag dan hoe oud deze is en of de apparatuur nog naar behoren werkt, zodat je weet of je iets moet vervangen.

Hoe zit het met de omgeving?

Informeer ook naar de samenstelling van de buurt. Is het een kinderrijke buurt of wonen er juist veel ouderen? Dan kun je voor jezelf bepalen of jij jezelf hiertussen ziet wonen.

Hoe zien de bestemmingsplannen eruit?

Vraag aan de makelaar wat de bestemmingsplannen voor de omgeving zijn. Bestaat de kans dat je vrije uitzicht straks verdwijnt omdat er nieuwe woningen worden gebouwd? Kun je mogelijk overlast verwachten omdat er een lagere school om de hoek is gepland of vind je dat juist wel fijn met het oog op gezinsuitbreiding?

Waar komt dit gebrek vandaan?

Zie je vochtvlekken op het plafond, scheuren in de muur of zijn er andere dingen die je niet vertrouwt? Vraag dan waar dat gebrek vandaan komt. Je wilt niet opgezadeld zitten met een lekkage en de bijbehorende kosten.

De verkoopmakelaar is verplicht je te wijzen op de (bij hem/haar bekende) gebreken, aangezien je die niet altijd zelf kunt zien. Is het wel duidelijk te zien, dan zul je er specifiek naar moeten vragen. Anders kun je er later niet meer op terugkomen en zijn de herstelkosten voor jou. Laat je een bouwkundige keuring doen, dan ben je zekerder van de staat van het huis.

Wat kost het onderhoud per jaar?

Je bent als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor het algemene onderhoud aan je huis, zoals het verven van houten kozijnen. Als je huis pal op het zuiden ligt, slijt de verflaag harder af en zul je het schilderwerk vaker moeten (laten) doen. Zijn er misschien onderhoudswerkzaamheden die je meteen na aankoop op moet gaan pakken? Als je een indicatie hebt van deze kosten dan kun je daar in je reserves (en wellicht ook je bod) rekening mee houden.

Is er iets verbouwd en wie heeft de verbouwing gedaan?

Vraag welke verbouwingen er zijn geweest aan het huis. Wat is er precies verbouwd en wie heeft het werk uitgevoerd? Hebben de bewoners het zelf gedaan of is dat uitbesteed aan een aannemer, en zo ja welke dan? Je wilt wel graag dat het allemaal professioneel is aangelegd en voorkomen dat je mogelijk met slechte leidingen of een lekkage te maken krijgt.

Welke spullen zijn er ter overname?

Als je nog geen lijst van over te nemen spullen hebt ontvangen, vraag er dan naar. Soms kun je zaken zoals gordijnen of kasten die op maat zijn gemaakt, overnemen. En blijven de zonnepanelen liggen? Zijn er zaken die misschien niet op het lijstje staan maar die je best zou willen overnemen? Vraag de makelaar om dit met de verkoper te overleggen.

Appartement: is er een actieve VvE en hoeveel zit er in het reservefonds?

Bij een koopappartement krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Zo’n vereniging beheert de buitenkant en gezamenlijke ruimten van het appartementencomplex. Ook is de vereniging verantwoordelijk voor het onderhoud aan de balkons, gevels, kozijnen en het trappenhuis. Je betaalt daar maandelijks servicekosten voor. Dat bedrag staat meestal vermeld in de advertentie of verkoopbrochure. Vraag na in hoeverre de VvE actief is. Vergaderen ze regelmatig of juist niet? Dit geeft je een indicatie of de VvE ook actief is in het onderhouden van het complex.

Een VvE werkt met een reservefonds waarmee je als eigenaren gezamenlijk spaart voor groot onderhoud. Zit daar nog maar een klein bedrag in, dan kan het zijn dat je kort na aankoop de vraag krijgt om een extra storting te doen als er ineens groot onderhoud nodig is. Het is verstandig om hier dus ook naar te informeren.

Het financiële plaatje: de hypotheek

Kijken naar een nieuw huis is natuurlijk heel leuk, maar kan ook best spannend zijn. Ga goed voorbereid op huizenjacht. Voordat je enthousiast de grootste huizen gaat bekijken, is het belangrijk dat je weet wat jouw leencapaciteit is. Het helpt je om gemakkelijker een reële selectie te maken in het huizenaanbod en zo het droomhuis te vinden dat bij jou past.

Wil je precies weten wat jouw mogelijkheden zijn en wat je maximaal kunt lenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met de hypotheekadviseur op een kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.