Verhuizen naar een nieuwe buurt. Dat betekent naast een heleboel geregel, geklus en gesjouw ook: nieuwe buren. En je woont nog jaren naast hen. Dit zijn de mensen waar je je planten aan toevertrouwt als je op vakantie bent en die de reservesleutel van je huis bewaren. Goed contact is daarom waardevol. Maar hoe pak je dat aan?

1. Stel jezelf voor

Onbekend maakt onbemind, dus een kennismaking met je directe buren is de eerste stap naar een goed contact. Het is handig om direct telefoonnummers uit te wisselen, zodat je elkaar gemakkelijk kunt bereiken. En als je er dan toch bent: vraag wanneer het vuilnis wordt opgehaald, of er oud papier wordt verzameld en waar de dichtstbijzijnde supermarkt is. Zijn ze niet thuis? Doe dan een kaartje in de bus.

2. Open je huis

Verhuizing afgerond? Tijd voor ontspanning. Nodig de buurt uit voor een housewarming of gezamenlijke kennismaking. Dat kan uitbundig, bijvoorbeeld met een barbecue, maar een rondje koffie en taart volstaat ook. Zo’n feestje is ook meteen een goede gelegenheid om onderlinge verhoudingen een beetje in te schatten. Houd het bij buurtgenoten, zonder afleiding van vrienden en familie. Zo laat je zien dat je graag in de buurt opgenomen wilt worden.

3. Maak jezelf nuttig

Laat zien wat je in huis hebt. Ben je handig met de computer? Of heel goed in belastingformulieren invullen? Je hebt vast wel een vaardigheid waarmee je buurtgenoten kunt helpen. Dat soort hulp wordt enorm gewaardeerd. De kans is bovendien groot dat je buren graag iets voor jou terugdoen.

4. Wees actief in de wijk

De wijkvereniging, een wandelclub, de sportschool: er worden ongetwijfeld al veel activiteiten georganiseerd in de buurt. Sluit erbij aan of neem het initiatief tot een club als jouw hobby nog niet vertegenwoordigd is. Er zijn vast genoeg buurtbewoners die samen willen koken, pottenbakken of knutselen.

5. Leer de lokale gebruiken

Een buurt is net een kleine samenleving. Wil je er in kunnen opgaan, dan kan het verstandig zijn de gebruiken te leren kennen. Zijn er bijvoorbeeld ongeschreven parkeerregels? Verjaardagsrituelen? Is maaien op zondag bijvoorbeeld ongepast? Of kun je een paar woordjes dialect aanleren? Het is misschien niet nodig er helemaal in mee te gaan, maar het respecteren van lokale gebruiken kan veel ergernis voorkomen.

Bron: RegioBank