Heb jij de droom om een vakantiehuisje te kopen? Het is dan goed om te weten dat je de financiering van een recreatiewoning (in Nederland) op verschillende manieren kunt regelen.

Een recreatiewoning kun je bijvoorbeeld financieren met een tweede hypotheek of een zogeheten recreatiewoninghypotheek. Deze verschillen op een aantal punten met een reguliere hypotheek voor een woonhuis. Het grootste verschil is de renteaftrek: je mag de rente voor een tweede- of recreatiewoning niet aftrekken. Je betaalt dus meer rente dan bij een gewone hypotheek.

Voorwaarden recreatiewoninghypotheek

Voor een recreatiewoninghypotheek gelden er vaak andere voorwaarden dan bij een reguliere hypotheek. Die voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. Enkele voorbeelden van dit soort ‘andere voorwaarden’ zijn:

  • De woning mag niet permanent worden bewoond
  • De woning moet van steen of beton zijn gemaakt
  • De woning mag niet verplaatsbaar zijn
  • De woning moet een minimale executiewaarde van 100.000 euro hebben
  • De maximale looptijd van de hypotheek mag 25 jaar zijn
  • De woning staat op eigen grond of er moet sprake zijn van directe erfpacht
  • De woning moet zijn voorzien van een eigen cv, toilet, badkamer, keuken en aangesloten zijn op gas,- water- en elektriciteitsleidingen
  • De woning mag onder specifieke voorwaarden verhuurd worden

Financiering met eigen geld

Een recreatiewoning zal vaak geheel of gedeeltelijk worden gefinancierd uit eigen vermogen. Je maakt dan minder schulden en betaalt dan automatisch minder rente. Nadeel is wel dat je eigen vermogen dan vastzit in de woning. Dit vermogen kun je niet meer gebruiken voor andere doeleinden totdat je je vakantiehuis weer verkoopt. Ook ontvang je geen rente over dit bedrag.

Financiering met een persoonlijke lening

Krijg je geen hypotheek omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? En is je eigen vermogen niet toereikend? Dan is een persoonlijke lening een optie. Dit is een lening waarbij je een vast bedrag leent met elke maand een vaste aflossing. De rente op een persoonlijke lening ligt wel een stuk hoger dan de hypotheekrente, omdat de woning niet als onderpand voor de bank geldt.

Een vakantiewoning in het buitenland

Overweeg je om een vakantiehuisje in het buitenland te kopen? Je kunt een hypotheekverstrekker in Nederland inschakelen, maar je kunt ook in het betreffende land een geldverstrekker kiezen. Heb je een woning in België, Duitsland, Spanje of Frankrijk op het oog, dan is het vaak gemakkelijker om een hypotheek te krijgen dan in andere landen. Het is in ieder geval verstandig om een adviseur in de arm te nemen die de taal en de financiële regels in dat land goed kent. Zo voorkom je dat je tekent voor een hypotheek die je mogelijk niet goed begrijpt. Check ook of het land een belastingverdrag heeft met Nederland. Als dat niet zo is, loop je het risico dat je in beide landen vermogensbelasting en/of inkomstenbelasting (als je de woning ook verhuurt) moet betalen over de woning.

Jouw droom uit laten komen?

Ga eens het gesprek aan met onze hypotheekadviseur om samen te kijken naar jouw financiële mogelijkheden. Wij zoeken voor je uit wat in jouw persoonlijke situatie gunstig en verstandig is. Het is in ieder geval belangrijk om antwoord te krijgen op de volgende vragen:

  • Heb ik voldoende eigen geld?
  • Wil ik de verplichting van een tweede hypotheek aangaan?
  • Heb ik de financiële ruimte voor dubbele maandlasten?
  • Wil ik mijn vakantiewoning (in de toekomst) verhuren?

Neem eens contact op met jouw adviseur voor een vrijblijvend gesprek of loop eens binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. Met een onafhankelijk en compleet advies kun jij misschien jouw vakantiedroom realiseren. Ook dan zijn wij er voor jou.