Een grotere tuin, mooiere keuken, meer slaapkamers. Het is vaak heerlijk wegdromen tijdens de zoektocht naar een nieuw koophuis. Het spannende gedeelte komt pas als je jouw droomhuis heeft gevonden. Want waar moet je allemaal aan denken? Ons stappenplan helpt je op weg.
Stap 1. Wat mag mijn nieuwe huis kosten?
Hoeveel je kunt besteden aan je nieuwe huis hangt eigenlijk van twee zaken af: de waarde van het nieuwe huis en het bedrag dat je kunt lenen bij de bank. Met de rekentool op onze website krijg je een idee van het bedrag wat je ongeveer kunt lenen. Wil je weten hoeveel je écht kunt lenen? Daarin adviseren wij je graag.
Stap 2. Eerst verkopen en dan kopen
De kip of het ei? Belangrijk om bij stil te staan. Als je eerst je oude huis verkoopt, voorkom je dat je elke maand voor twee huizen betaalt. Dat is natuurlijk fijner voor je bankrekening. Ook weet je na de verkoop precies wat je aan jouw nieuwe huis kunt besteden. Is je huis al verkocht, maar heb je nog geen nieuw huis gevonden op het moment van de sleuteloverdracht? Dan kan een huurhuis uitkomst bieden.
Stap 3. …of tóch eerst kopen ?
Als je jouw droomhuis voorbij ziet komen, wil je wellicht helemaal niet wachten tot het oude huis is verkocht. En direct vanuit je oude huis in het droomhuis stappen, betekent ook maar één keer verhuizen. Reken in dit geval wel uit of je financieel voldoende ruimte hebt om dubbele woonlasten te dragen. Ook hierbij is het verstandig om je vooraf te laten adviseren.
Stap 4. Op zoek naar hét huis!
Als je weet wat de nieuwe woning mag kosten, wordt het zoeken al een stuk eenvoudiger. Op internet is natuurlijk een enorm woningaanbod, onder andere op funda.nl, jaap.nl en huislijn.nl. Of misschien zie je het droomhuis wel voorbijkomen in de etalage van een makelaar bij jou in de buurt. Een aankoopmakelaar in de arm nemen is ook een optie. Hij of zij kan je wellicht helpen bij het vinden van huizen die nog niet officieel in de verkoop zijn. En bij het inschatten of de vraagprijs redelijk is.
Stap 5. Bieden en onderhandelen
Verliefd geworden op een huis? Dan is het tijd om je pokerface uit de kast te trekken. Goed onderhandelen is namelijk een kunst. Hoofdregels: wees niet te gretig en let goed op eventuele gebreken, want dat geeft je een betere onderhandelingspositie. Is je pokerface niet goed genoeg? Vraag dan een aankoopmakelaar om de onderhandelingen voor je te doen. Dat kost wat extra geld, maar een makelaar heeft dan ook veel ervaring. Voordat je een bod uitbreng, is het verstandig om je te laten adviseren door een financieel adviseur. Hij of zij kan bekijken of dit bod ook echt past bij je financiële situatie.
Stap 6. De hypotheek regelen
Heb je al een hypotheek voor je bestaande woning? Bespreek dan met een hypotheekadviseur of je deze mee kan nemen. Het is belangrijk dat je hypotheek past bij de nieuwe situatie. Als je groter gaat wonen, betekent dit vaak ook een hogere hypotheek en hogere maandlasten. Als je eigen geld inbrengt, hoeft je niet het hele bedrag te lenen en worden de maandlasten lager. Bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek komen vaak termen als ‘restwaarde’ of ‘hypotheekrenteaftrek’ voorbij. De hypotheekadviseur kan je precies uitleggen wat deze termen betekenen.
Hypotheek rond? Dan komt nu het leukste deel: naar de notaris en de sleutels in ontvangst nemen. Veel woonplezier!
Bron: RegioBank