Heb je een hogere WOZ-waarde binnengekregen van je gemeente? Bekijk dan eens wat dat doet met de verhouding van jouw hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde van je huis. Heb je een (grote) aflossing gedaan, doe dan hetzelfde. Kom je namelijk in een lagere risicoklasse terecht, dan kan de hypotheekrente mogelijk omlaag.

Hoe werkt het met rente-opslag?

Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe meer risico de geldverstrekker loopt dat hij het geleende geld niet volledig terugbetaald krijgt. Daarom zit er in de hypotheekrente een rente-opslag verwerkt ter compensatie van dit risico. Vaak vervalt deze opslag wanneer de verhouding tussen schuld en marktwaarde kleiner dan vijftig procent is. Bij huizen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er geen opslag in de hypotheekrente verwerkt en betaal je al de laagst mogelijke rente. Dat komt omdat NHG een vangnet biedt waardoor de geldverstrekker minder risico loopt.

Rente omlaag door hogere woningwaarde

Als de waarde van je huis is gestegen, verandert de verhouding in jouw voordeel. Een hogere WOZ-waarde is daarvoor een indicatie, maar vaak vraagt de geldverstrekker ook nog een taxatierapport.

Rente omlaag door hypotheekaflossing

Misschien heb je inmiddels een gedeelte van de hypotheek afgelost en is hiermee de verhouding tussen de lening en de woningwaarde kleiner geworden. In dat geval kan het zomaar zijn dat de rente-opslag overbodig is geworden en de hypotheekrente dus omlaag kan. Dit scheelt je over 20 jaar al gauw duizenden euro’s!

Een voorbeeld: stel je hebt een hypotheek van drie ton afgesloten om een huis van vier ton te kunnen kopen. Je hypotheek bedraagt dan 75% van de waarde van je woning. Maar dankzij een erfenis kun je ineens 50.000 euro aflossen; de verhouding loopt dan terug tot 62,5%. De kans is groot dat je op dat moment in een andere risicoklasse valt en er geen rente-opslag meer berekend hoeft te worden.

Moet ik zelf de rente-opslag verlagen?

Veel geldverstrekkers passen de rente-opslag automatisch aan wanneer je in een nieuwe categorie valt, maar dit is helaas niet altijd het geval. Het loont dus altijd de moeite om na te gaan of je huidige hypotheekrente nog actueel is. Onze hypotheekadviseurs helpen je hier natuurlijk graag bij.

Slim aflossen? Laat het ons weten!

Ga je binnenkort een (flinke) aflossing doen? Neem dan altijd even contact op met je vertrouwde Veldsink hypotheekadviseur. Onze onafhankelijk adviseurs weten exact op welk deel van de lening je het beste kunt aflossen. Ze zorgen er uiteraard ook voor dat de juiste risicoklasse wordt toegepast. Hierdoor betaal je geen cent te veel voor je hypotheek. Ook dan zijn we er voor jou.