Heb je een eigen woning, dan heb je onlangs waarschijnlijk een brief ontvangen van je gemeente met de WOZ-waarde van jouw woning voor 2021. Deze waarde is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2020 (de peildatum). Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, dan kun je hier binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar tegen maken. Maar doe dit niet te snel, een hoge WOZ-waarde levert jou misschien wel financieel voordeel op…

Ieder jaar schat de gemeente de waarde van jouw woning in. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld de grond en de omgeving. De WOZ-waardes stijgen al jarenlang. Reden voor veel huiseigenaren om bezwaar te maken tegen de beschikking.

Waarom bezwaar maken?

Aan de hand van de WOZ-waarde wordt de hoogte van enkele belastingen bepaald. Je kunt hierbij denken aan de onroerendzaakbelasting (OZB), de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) en de rioolheffing. Wordt de waarde van jouw woning te hoog ingeschat, dan betaal je onterecht te veel belasting. Dit is voor veel mensen reden om bezwaar te maken, in de hoop dat de WOZ-waarde verlaagd wordt. De gemeente bepaalt of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Waarom geen bezwaar maken?

Naast bovenstaande voordelen voor het hebben van een lage WOZ-waarde van je woning, kleven er in sommige gevallen ook weldegelijk nadelen aan:

  • Huis verkopen

Denk je erover om je woning te koop te zetten? Dan heb je juist belang bij een hoge WOZ-waarde. De WOZ-waarde is immers medebepalend voor de marktwaarde. In dat geval is het juist niet voordelig om bezwaar te maken tegen een hogere WOZ-beschikking.

  • Tweede hypotheek

Ben je van plan een tweede hypotheek af te sluiten? In dat geval kan een hogere WOZ-waarde van je woning in je voordeel werken. Dit is het geval wanneer hypotheekverstrekkers bij de bepaling van je tweede hypotheek kijken naar de WOZ-waarde van je huidige woning.
Houd er rekening mee dat er ook hypotheekverstrekkers zijn die voor de bepaling van de woningwaarde om een gevalideerd taxatierapport vragen waar kosten aan verbonden zitten.
Ook speelt bij het afsluiten van een tweede hypotheek niet alleen de waarde van de woning een rol. Laat je daarom vooraf goed informeren over de mogelijkheden, rentepercentages et cetera. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs bekijken graag of je in aanmerking komt voor een tweede hypotheek en waar je dit het beste kunt afsluiten.

  • Renteopslag

Een hogere WOZ-waarde kan er toe leiden dat jouw hypotheekrente verlaagd wordt. Dit is het geval wanneer je op dit moment renteopslag over je hypotheekrente betaalt. De hoogte van de opslag hangt af van de verhouding tussen de openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning. Hoe lager het percentage hypotheekschuld is ten opzichte van de marktwaarde van de woning, hoe minder renteopslag je betaalt. Iedere hypotheekverstrekker bepaalt hierin zijn eigen rente tariefklassen.
Een hogere WOZ-waarde kan er dus voor zorgen dat de renteopslag wordt verlaagd of zelfs helemaal vervalt. Dit scheelt op lange termijn aanzienlijk in je portemonnee. Let op: hypotheekverstrekkers passen de renteopslag aan de hand van een gewijzigde WOZ-waarde niet automatisch aan. Je bent zelf in de lead om de WOZ-verklaring of het taxatierapport aan de hypotheekverstrekker aan te bieden.

Wij zijn er voor jou

Of een lage WOZ-waarde dus daadwerkelijk gunstig voor jou uitpakt, is dus geen gegeven maar hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Wil je hier in een persoonlijk gesprek meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Ook dan zijn we er voor jou.