Voor steeds meer jongeren is het in deze tijd lastig om een huis te kopen. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar maakt gelukkig meer mogelijk, maar alle hulp bij de financiering is welkom. Naast een bancaire geldverstrekker kan ook je familie helpen om je droomhuis te bemachtigen. Hoe dat werkt? Er zijn verschillende opties mogelijk.

Familiehypotheek

Bij een familiehypotheek sluit je een hypotheek af bij je familie. Net als bij een bank leen je dus (een deel van het) geld om een huis te kopen, met daarbij een verplichting tot afbetalen. Hierbij is het wel belangrijk om de afspraken die je maakt goed vast te leggen. Denk daarbij aan het bedrag dat je leent, tegen welke rente en voor hoelang je deze vastzet. Ook wanneer en de manier waarop je het bedrag aflost, spreek je duidelijk af.

Zorg er bij de afspraken die je maakt wel voor dat de rente marktconform is. Als deze bijvoorbeeld te laag is, kan de Belastingdienst het beoordelen als een schenking in plaats van een lening. Om een goede rente te bepalen, kun je onze hypotheekadviseurs vragen je te helpen.

Bij een notaris leg je de hypotheekafspraken vast, zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Generatiehypotheek

Bij deze vorm nemen (groot)ouders (tijdelijk) een deel van de hypotheek op zich, zodat je zelf met een lagere hypotheek toch je droomhuis kunt kopen. De verwachting hierbij is wel dat je in de loop van de tijd meer gaat verdienen, zodat je de volledige lening op je kunt nemen. Deze optie kan alleen bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Meetekenen hypotheek door ouders

Minder direct financieel ingrijpend voor je ouders is dat zij meetekenen op je hypotheekovereenkomst. Zij staan dan als het ware garant voor de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten, mits ze het zelf ook kunnen dragen. Je blijft wel de eerstverantwoordelijke voor de lening, maar dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid. Voorwaarde daarbij is dat je minimaal 75% van de lasten zelf moet dragen en binnen 10 jaar het volledige bedrag. Ook hier geldt dat het alleen kan bij een hypotheek zonder NHG.

Belastingvrije schenking

Familieleden, maar ook anderen, mogen in 2022 tot een bedrag van € 106.671,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis. Dit bedrag geldt per schenker. Je kunt dus van meerdere schenkers uit je familie dit bedrag belastingvrij krijgen, mits zij geen partners zijn van elkaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Je bent tussen de 18 en 40 jaar oud;
  • Het bedrag is bestemd voor het kopen of verbouwen van een eigen woning of het aflossen van een hypotheek;
  • Je gebruikt het geld uiterlijk in 2024;
  • Je hebt schriftelijk bewijs dat de schenking betaald is en dat het geld is gebruikt voor je eigen woning;
  • Je hebt niet eerder een verhoogde vrijstelling gebruikt voor een schenking van deze schenker;
  • Er mogen (vanuit de schenker) geen aanvullende voorwaarden zijn gesteld aan de schenking anders dan dat het voor een bepaalde datum aan een eigen woning is besteed.

Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Laat een van onze hypotheekadviseurs je eens helpen met onder andere het bepalen van een goede rente. Zo komt jouw droomhuis in no time binnen handbereik. Ook dan zijn wij er voor jou.